Fa unes setmanes el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, esposava al BonDia que les xifres de pernoctacions no tenien l’impacte que haurien de tenir en l’evolució de la recaptació de la taxa turística ni s’adeien, per tant, a les expectatives del ministeri. De fet, assenyalava que s’estava en un 60% de la recaptació que s’hauria de tenir. Per aquest motiu anunciava una campanya d’inspeccions a la tardor per veure si hi ha alguna disfunció amb el sistema o bé si les declaracions no s’estan fent de la manera adequada.
Des dels allotjaments turístics veuen amb bons ulls que es facin aquestes inspeccions i fins i tot creuen que serien convenients formacions i acompanyaments a les recepcions dels diversos establiments per esbrinar què està passant i com es pot millorar; ara bé, exposen també, sobretot en el cas dels apartaments turístics, que les propostes de liquidacions trimestrals que els fan arribar Tributs, en principi en funció de les dades facilitades pels establiments, “pràcticament mai quadren” amb el que han cobrat els allotjaments als seus clients en concepte de taxa turística. I no quadren a la baixa, perquè, per exemple, Tributs els demana 30.000 euros i a l’establiment li consten recaptats 60.000, tot i que paguen el que li consta a l’establiment i no a Tributs, puntualitzen, entrant les dades manualment. Però, és clar, potser això explicaria aquests desajustos. A més, assumeixen que pot ser que en alguns casos els allotjaments no estiguin fent bé l’abocament de les dades al registre d’ocupació dels allotjaments turístics (ROAT) o bé que les expectatives que tenia Turisme fossin massa elevades.
El que tenen clar, però, és que “alguna cosa deu funcionar malament perquè les ocupacions a l’hivern han estat molt bones”. Ho explica el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, que afegeix que aquesta disfunció ja s’ha fet arribar al ministre de Turisme perquè “en teoria haurien de casar perfectament les dades que enviem amb la liquidació”. I afegeix que “potser s’ha d’afinar el programa perquè sigui així”.
Pel que fa a la taxa encara, des de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) s’admet també que potser hi ha algun hotel que no fa bé el procediment o bé que fins i tot hi pugui haver alguna trampa. “Algú es pot equivocar, però no pas d’un 40%”, assenyala el seu director, Jordi Pujol. I afegeix que les disfuncions poden venir tant per part dels establiments com de Tributs. Al principi de la seva implementació n’hi va haver, recorda, “però en principi això hauria d’estar solucionat”. De tota manera, puntualitza que al seu parer la impressió és que la dada de les més de 10 milions de pernoctacions assolida l’any passat no es correspon amb la percepció que es té des de la patronal ja que es considera excessiva.
“Puntejar les dades”
En aquest sentit, Pujol apunta a una de les fonts que podria contribuir al fet que el números no acabin de quadrar: les dades recollides pel departament d’Estadística. Per què? “Cal puntejar les estadístiques per veure si s’estan fent bé”, insisteix. I és aquí on entra de ple una constatació feta per Àlex Ruiz amb relació als apartaments turístics. I és que almenys des del 2017 fins a dia d’avui en les estadístiques de pernoctacions per tipus d’allotjament, en la casella apartament turístic hi consta “un zero”; és a dir, sembla que “als apartaments turístics no ha vingut ningú, arriben a hotels, a aparthotels, a càmpings, a cases d’amics i familiars”, remarca Ruiz.
Fa més de mig any que es queixa perquè “ho arreglin i no hi ha manera”, explica Ruiz. Una queixa que ha fet arribar a Turisme i Estadística que “estan estudiant el problema que hi ha per donar-hi una solució”. També ha fet arribar el seu malestar fins i tot a la Cambra de Comerç i a la Confederació Empresarial Andorrana.
Així les coses, el president de l’AEAT no té clar que els 10 milions de pernoctacions assolits per exemple l’any passat “siguin reals” perquè Estadística diu que els apartaments turístics no han tingut pernoctacions. “Faltem nosaltres”, emfasitza, així és que “al final poden ser 12 o 13 milions de pernoctacions”.
En qualsevol cas, Ruiz no considera que aquests 10 milions de pernoctacions siguin expressió del “topall” de turistes que pot absorbir el Principat. Podrien ser disset o divuit milions, atès que tant hotels com apartaments no estem sempre al 100% de capacitat ocupada i per tant encara hi ha marge perquè puguin venir més turistes. Al seu parer, els estudis de càrrega aniran molt bé per saber fins on podem arribar “però crec que encara hi ha un marge de maniobra per poder pujar”. Tot i així, és conscient que l’ideal seria tenir menys ocupació i que el preu mitjà de les estades més alt, “però vivim molt del client de proximitat ‒recorda‒ i tothom no pot pagar al dia 200, 300 o 400 euros”. En relació amb això, considera que hi ha d’haver cabuda per a diferents tipus de turisme perquè “també vivim del que ve el cap de setmana”. I posa com a exemple el que passa a l’estiu: “El client d’estiu és mes de muntanya i no vol gastar tant, li agrada la natura i per això va a parròquies altes”.
40% d’ocupació als apartaments al juliol
Els mesos de maig i juny han estat fluixos per als apartaments turístics quant a les ocupacions. I el juliol és ara quan “s’està animant”. De fet, tot i que van fer una previsió d’ocupació d’entre un 50 i un 60% per a aquest mes, “penso que no hi arribarem”, indica el president de l’AET, Àlex Ruiz. “Ens quedarem amb un 40% i en el millor dels casos arribarem a un 50%”. A l’agost l’expectativa és bona confiant, però, en les reserves d’última hora. Preveu que es podria arribar a una ocupació d’entre un 60 i un 80%. Per la seva banda, el director de l’UHA, Jordi Pujol, valora que fins ara les ocupacions als hotels responen al que esperaven i confien que les dues primeres setmanes d’agost “s’ompliran els establiments”.