Diari digital d'Andorra Bondia
Els bancs aproven un nou codi deontològic adaptat al GAFI
Els bancs aproven un nou codi deontològic adaptat al GAFI

Els bancs aproven un nou codi deontològic adaptat al GAFI


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: ABA

L’Associació de Bancs Andorrans (ABA) ha aprovat un nou Codi deontològic que “s’articula en línia amb el marc jurídic andorrà i amb aquells principis internacionals en la matèria, i complementa alhora la normativa de prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme i les recomanacions globals del Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI)”, segons va explicar la directora de l’ABA, Esther Puigcercós. De fet l’anterior codi data de 1990 i aquest és una renovació per adaptar-lo als estandards internacionals. 
En aquest nou codi s’estableixen unes normes de conducta sota sis principis fonamentals on els bancs han d’adaptar les seves polítiques i procediments aquest nou compromís. Els sis principis fonamentals són l’honestedat, objectivitat i interitat; l’organització interna i professionalitat; la confidencialitat; la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme; la seguretat i protecció d’actius i el govern corporatiu. Finalment el codi deontològic parla de l’àmbit d’aplicació que són totes les entitats del país que formen part de l’ABA i que han d’adaptar les procediments interns a aquestes normes de conducta, així com també la interpretació i la revisió del nou codi que diu “té un caràcter dinàmic”  i qiue a instància d’una comissió creada pel compliment de la normativa “seràsusceptimbe de ser revista i d’adaptar-lo a les circumstàncies i a les millors pràctiques que s’estimin oportú incloureen qualsevol moment”.
Per altra banda, val a dir que el nou codi estableix unes normes de caràcter molt genèric i poc concret com el de que les entitats han d’establir “un procediment intern eficaç i transparen per tractar de forma ràpida les queixes o reclamacions dels clients”.  No concreta però què ha de contemplar aquest procediment. O també que els bancs han d’implantar una política en relació a les activitats que el personal pot exercir fora de l’àmbit de la seva activitat professional. En el qual es diu que s’ha “d’identificar i definir els casos particulars en que els sus empleats o persones vinculades exercixen una funció de gestió, de direció  o d’adminsitració d’una societat tercera, ssceptibles de generar conflictes d’interès”. Però tampoc concreta quines mesures o prohibicions s’han d’establir perquè no es donin aquests conflictes. 
Tot i això la directora de l’ABA va manifestar que la publicació daquest nou codi “és una altra mostra de l’adaptació de la banca andorrana a un marc 
transparent, modern i homologat”. 

ABA
Associació de Bancs Andorrans
Esther Puigcercós
codi deontològic
GAFI
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic