Diari digital d'Andorra Bondia
La directora general d'Andorran Banking, Esther Puigcercós.
La directora general d'Andorran Banking, Esther Puigcercós.

Els beneficis dels bancs cauen un 25% i se situen en 84 milions el 2020


Escrit per: 
Redacció / Foto: BonDia

La banca andorrana ha tancat l’exercici 2020 amb uns beneficis globals de 84 milions d’euros, tot i haver dut a terme unes provisions extraordinàries de 33 milions d’euros per fer front a la pandèmia i seguint amb les recomanacions del supervisor i les directrius a nivell internacional. Així ho exposen en un comunicat en el qual també assenyalen que Andorran Banking ha incrementat el volum dels recursos gestionats de clients un 4% fins als 51.741 milions d’euros, la inversió creditícia un 4,5%, i la ràtio de solvència fins al 17,71% CET1 (phase-in). Totes aquestes xifres, assenyalen, són un avançament del tancament oficial a 31 de desembre de 2020 que han de ser revisades pels auditors i aprovades pels òrgans d’administració de cada entitat.

Els tipus d’interès baixos, l’adaptació contínua a la normativa bancària internacional i les fortes inversions tecnològiques pressionen els resultats del sector amb una rendibilitat financera (ROE) que se situa en un 5,37%, per sobre de la mitjana de bancs europeus (2,12% segons dades del BCE del 3r trimestre del 2020).

La directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, ha destacat que “el 2020 ha estat un any difícil, i determinat per l’efecte de la pandèmia, però les entitats andorranes han mantingut la seva fortalesa i atracció a nivell de captació de recursos de clients. Les provisions per la crisi sanitària han tingut una incidència significativa sobre el compte de resultats, sense malmetre la sòlida posició en termes de solvència i liquiditat”.

La ràtio de solvència CET1 (phase-in) és del 17,71% a 31 de desembre del 2020, lleugerament superior a la de l’exercici anterior que era del 17,48%, i per sobre de la mitjana dels bancs europeus que se situa en el 15,21% segons dades del Banc Central Europeu (BCE) del 3r trimestre del 2020. La ràtio de liquiditat (LCR) és del 187% també superior a la mitjana dels bancs europeus que és del 170% al tancament del tercer trimestre del 2020.

Mesures Covid

Puigcercós ha assenyalat que “en un any molt condicionat per la situació econòmica provocada per la pandèmia, la banca andorrana manté la seva fortalesa que permetrà continuar ajudant a famílies i empreses.”
Des d'Andorran Banking s'ha recordat que en el marc del programa extraordinari d'avals per a empreses i negocis s'han concedit 1.875 crèdits tous per un import de 135 milions d'euros dels 230 disponibles per a empreses i autònoms. Igualment, s'han concedit 353 carències hipotecàries i no hipotecàries als afectats per la crisi de la Covid-19, amb un saldo viu pendent d’amortització de 122 milions segons les dades a tancament del 2020.

Del total de carències formalitzades, el 65% correspon a carències legals tot i que el saldo viu pendent d’amortitzar solament representa el 20% del total. A tancament d’exercici s’havien formalitzat 122 carències legals en préstecs hipotecaris per un saldo viu pendent d’amortitzar de 23 milions d’euros. El 100% dels beneficiaris d’aquestes carències són assalariats i autònoms que han vist minvada la seva liquiditat arrel de la Covid-19.

En el cas de les carències sectorials, que van ser aprovades per part de l’Associació per a poder ampliar i complementar l’abast de les carències legals a particulars i empreses, s’han formalitzat 121 carències, 79 de les quals en préstecs hipotecaris per un valor de 91 milions d’euros.

Andorran Banking
Andorra
bancs
beneficis
guanys
tancament
comptes
2020

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte