Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra consideren que no n’hi ha prou amb la retirada del Notice of Findings del 10 de març del 2015, sinó que cal que el FinCEN justifiqui per què va dictar aquella notificació i aporti al jutge totes les proves i la documentació necessària que avalin la nota que va comportar la intervenció de l’entitat financera andorrana. Així ho manifesten en un comunicat, en què informen que els assessors jurídics dels germans Higini i Ramon Cierco als EUA ja han comunicat, tant al jutge James E. Boasberg com als representants legals de l’agència dependent del departament del Tresor americà, la ferma intenció de dur a terme les accions necessàries per arribar al fons de la qüestió i responsabilitzar el FinCEN, com a mínim en part, del dany causat. La retirada del Notice era una de les pretensions dels legítims propietaris de BPA. Però, tot i haver assolit aquest objectiu, la família Cierco també vol aclarir les circumstàncies que han envoltat el cas.

Els darrers dies hi ha tornat a haver una trobada presencial entre els representants legals de totes dues parts i el jutge que té assignat el cas, segons informa el mateix comunicat. Era una vista de seguiment de la causa en el marc del procés judicial engegat al districte de Columbia, però arribava just una setmana després que el FinCEN va anunciar la retirada del Notice. “I era justament el FinCEN qui més interès tenia a celebrar la reunió”, diu el comunicat emès pel grup Cierco. Els advocats del departament de Justícia dels EUA que defensen els interessos de l’agència van deixar entreveure que la reclamació feta  pels accionistes majoritaris de BPA ja no tenia raó de ser en haver-se deixat sense efecte la nota del 10 de març. Per tant, es venia a dir que sense objecte el plet havia de decaure.

Per contra, i com han mantingut sempre, l’equip jurídic que assessora la família Cierco als EUA, i que coordina Eric Lewis, va insistir que la comunicació del FinCEN va tenir un efecte terrible i va provocar un dany irreversible i que, en conseqüència, l’agència americana ha d’assumir la seva responsabilitat. De fet, Lewis va indicar que “continuarem mantenint aquesta afirmació i seguirem totes les vies que escaigui per donar llum a un procés opac i injust dut a terme pel FinCEN. Una manera d’actuar, la del FinCEN, que li permet controlar el sistema financer global i causar perjudicis devastadors sense cap mena de supervisió i de control ni donant l’opció als afectats de defensar la seva 
posició”.

Nou calendari

Davant de tot plegat, el jutge ha acordat un nou calendari perquè les parts puguin aportar els arguments que creguin necessaris per justificar si cal o no continuar amb el procés.

Els accionistes majoritaris de BPA consideren que no es pot tancar un cas sense saber per què es va obrir i permetent a qui va causar el dany que se’n renti les mans. A més a més, es considera fonamental aclarir què va motivar el FinCEN a intervenir per dirimir també la responsabilitat exacta de l’administració andorrana en tot l’afer. Aquest element és cabdal, per exemple, en el marc de la reclamació econòmica que s’ha fet contra el Govern d’Andorra i l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF).