Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de la Unió de comerciants andorrans del tabac que va tenir lloc ahir a Encamp.
Un moment de la reunió de la Unió de comerciants andorrans del tabac que va tenir lloc ahir a Encamp.

Els comerciants de tabac demanaran als fabricants un marge del 20%


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: RTVA

Un dels principals objectius de la recent creada Unió de comerciants andorrans del tabac serà iniciar negociacions amb els fabricants per tenir garantit un marge “just” en aquest producte. Segons els detallistes, aquest benefici s’hauria de situar entre el 15 i el 20% i hauria de permetre viure als empresaris que giren un volum més petit. Cal recordar que és el fabricant qui marca el preu de cost. Paral·lelament, però, ja s’ha iniciat conjuntament amb aquests fabricants i al Govern el treball per establir un preu de venda mínim. És en aquest marc que ara els comerciants de tabac volen mantenir una reunió amb els sis fabricants que hi ha al país per abordar la qüestió del marge mínim. 
El tresorer de la Unió de comerciants andorrans del tabac, Gerard Pifarré, va remarcar que el tabac és un producte que té un marge interessant però que s’ha destruït arran de la batalla de preus. El fet és que s’ha arribat a obtenir de benefici tan sols 50 cèntims per cartró, i tot això tenint en compte que els botiguers han de cobrir les despeses de personal i del local. És per aquest motiu que els comerciants volen tenir garantit un marge mínim, fet que no ha d’afectar el manteniment del diferencial de preu amb els països veïns, ja que el sector és conscient que cal seguir sent competitiu. 
Tal com s’ha comentat, l’associació ja ha començat a treballar, conjuntament amb els fabricants i el Govern, en l’establiment dels preus de venda mínims. Aquesta tasca ja està molt avançada, i en breu hauria de ser aprovada pel consell de ministres. 
Aquests van ser alguns dels temes que es van tractar durant la reunió de la Unió de comerciants andorrans del tabac, que va tenir lloc ahir a Encamp. Es tracta de la primera trobada amb els socis des que l’associació està creada oficialment. Pifarré va posar en relleu que l’entitat treballarà també per dignificar la tasca que desenvolupen els comerciants de tabac. El sector lamenta que massa sovint s’associï els botiguers als contrabandistes. Assenyalen també que són objecte d’un control exhaustiu per part de l’Administració i això els obliga a actuar com a policies, una funció que no és la seva. Cal recordar que els comerciants poden ser objecte d’una sanció si venen certa quantitat de tabac a una mateixa persona, però assegurar que això no succeeixi no és tasca senzilla, ja que un mateix client pot adreçar-se diversos cops al llarg d’un dia a un sol comerç i això fa difícil que pugui ser identificat pels empleats. Aquest és un aspecte, però, que l’associació deixarà per a més endavant. 
A la reunió d’ahir també es va comentar la possibilitat d’importar d’altres productes tabaquers que no passin pels distribuïdors del país. Aquests productes fan referència principalment al tabac americà, que es va deixar de comercialitzar al Principat arran de l’increment dels aranzels. Aquesta qüestió, en tot cas, no s’abordarà d’immediat.
El tresorer de la Unió de comerciants andorrans del tabac va destacar la bona resposta del sector a la creació de l’associació. De les 200 llicències que hi ha actualment, entre 150 i 170 formen part de l’entitat. En aquest sentit, Pifarré va declarar que “fins ara cadascú anava pel seu costat” i avui la voluntat és defensar els interessos del sector col·lectivament. 
L’associació està presidida per Raül Calvo, mentre que el vicepresident és Pepi Pintat, el tresorer és Gerard Pifarré, la secretària és Meritxell Mesas i els vocals són Ton Armengol i Toni Cachafeiro.

comerciants
tabac
fabricants
marge
20%
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic