Diari digital d'Andorra Bondia
Els cotxes de gamma alta són els més venuts i els elèctrics es mantenen
Els cotxes de gamma alta són els més venuts i els elèctrics es mantenen

Els cotxes de gamma alta són els més venuts i els elèctrics es mantenen


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Agències

Durant els primers cinc mesos del 2016 es va vendre un total de 822 vehicles, i en aquest mateix període de l’exercici actual han estat 990, un increment que ronda el 20% de vendes i que demostra que el sector de l’automòbil es recupera. I ho fa venent més vehicles de gamma alta, amb un augment més que notori de la venda de camions i furgonetes i amb un estancament de la venda de motors elèctrics. 
Malgrat que l’increment en variació percentual sigui el mateix que indica el departament d’Estadística en les darreres xifres que va publicar la passada setmana, les xifres són diferents. Aquests vehicles venuts quantificats són els que es venen al Principat i que no figuren especificats en les dades de matriculacions que ofereix el departament d’Estadística, que, segons denuncia l’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra (AIVA), suma les dels vehicles nous i les matriculacions de vehicles importats que no són nous, “i fins i tot compten els vehicles clàssics”, va manifestar el president de l’associació, Xavi Calvis. 
Segons el president de l’AIVA, les dades de matriculacions de vehicles que ofereix Estadística “són falses” i no responen a la realitat del mercat andorrà. A l’AIVA sí que reben les xifres dels vehicles nous venuts al Principat i matriculats, però no entenen per què no s’especifiquen en les dades de matriculacions que ofereix Estadística. 
Per tot consideren que, malgrat que sí que es nota un increment de la venda de vehicles, no és tant com el que marquen les dades de matriculacions publicades pel Govern. Així, si es fa una comparativa, dels 267 turismes matriculats el maig passat, 50 eren importats i 217 eren cotxes nous comprats a Andorra. El maig del 2016, segons les dades d’Estadística, van ser 219 els turismes matriculats, quan només 172 eren cotxes nous venuts al Principat. Per tant, el mes passat va experimentar un 26% més de vendes respecte al maig del 2016. 

Més camions i furgonetes
El sector “sembla que comença a reactivar-se, però no vol dir que tot vagi sobre rodes, té alts i baixos”, comenta Calvis.
L’increment de les vendes per tipus de vehicles és més notori en els camions. Malgrat que en xifres absolutes parlem de setze camions venuts des del gener fins al març, si es compara amb els quatre venuts en el mateix període de l’any passat l’augment és del 300%. Però també es nota un increment de les vendes en les camionetes, del 40%, i les furgonetes, del 25%. “Es tracta de vehicles de treball que també es compren més perquè sembla que l’economia va reactivant-se”, va explicar el president de l’AIVA.
Quant als turismes, Calvis destaca que, malgrat que els preus han anat a l’alça, els més venuts són de marques de gamma alta, com Mercedes o BMW, que són els que més venen. “Si mirem altres marques com Seat, que no són de gamma alta, veiem que només tenen una quota de mercat del 3,8% el 2017, quan a Espanya és la més venuda”, va comentar Calvis. 
El boom del vehicle elèctric s’ha frenat, segons detecta el sector. Del gener al maig d’aquest any s’ha venut tretze vehicles i sis turismes, i la resta són motos. Un menys que l’any passat. Pel que fa als híbrids de gasolina endollables, la xifra de vendes en aquest període es manté en disset vehicles venuts, malgrat que l’ajuda del pla Engega s’ha reduït a la meitat i ha passat dels 8.000 euros que subvenciona el Govern a 4.000. Tot  i això, des de l’AIVA opinen que s’hauria d’haver mantingut aquesta ajuda en els 8.000 euros subvencionats, com estan els vehicles elèctrics. “S’hauria d’haver quedat igual perquè la gent s’acaba de decidir perquè és una gran ajuda per al preu final”, va comentar Calvis. Per això, tot i mantenir-se les xifres en les vendes dels vehicles elèctrics, des de l’AIVA comenten que “s’ha refredat aquell boom de la compra del vehicle elèctric del principi”. 

Un 30% més de motos
Finalment, el president dels importadors de vehicles va explicar que la venda de les motos s’ha convertit en un fenomen. Només al maig se’n vendre 98, 25 més que el maig de l’any passat. Pel que fa als cinc primers mesos d’aquest any, s’ha venut un total de 330 motos i en el mateix període del 2016 se’n va vendre 258. Així, el creixement anual és d’un 30%.

cotxes
venuts
alta gamma
vehicles
elèctrics
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic