Diari digital d'Andorra Bondia

Els empresaris estan satisfets amb la nova quota i els sindicats la rebutgen


Escrit per: 
Redacció

La nova quota general d’immigració ha estat rebuda de manera diferent per empresaris i sindicats. Els primers la valoren molt positivament perquè continuarà fent possible anar a l’exterior per buscar determinats treballadors que, segons afirmen, no troben al país.

Els segons insisteixen, com ja han fet altres vegades, que mentre hi hagi persones inscrites al Servei d’Ocupació no s’ha d’obrir una nova quota perquè si no no s’aconseguirà eradicar el problema de l’atur.
Especialment satisfet es va mostrar el president de l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix. I és que, segons va manifestar l’hoteler canillenc, feia quatre anys que la PIME demanava una mesura d’aquest tipus als diferents governs que s’han succeït. “Fa temps que des de la nostra associació fem aquesta proposta, però mai no hem estat escoltats. Per sort, l’actual Govern és conscient de la realitat que existeix i no s’amaga, com havia passat fins ara.”
La PIME defensa que no es poden tancar les portes al mercat de treball perquè des de fa temps les empreses relacionades amb el turisme i l’hoteleria necessiten professionals qualificats que no troben a Andorra. Així, la nova quota farà possible tant fitxar nous empleats a fora, tot i que pagant-los un sou més alt, com mantenir els que han donat un bon resultat durant la temporada d’hivern que
ara s’acaba.
En aquesta mateixa línia, Aleix destaca que l’obertura econòmica no es podrà portar a terme sense que es permeti venir personal especialitzat en cadascuna de les noves branques que es vulguin instal·lar aquí. D’altra banda, el president de la PIME entén també que cal procedir “al més aviat possible” a aplicar un pla que, per una banda, permeti que hi hagi una formació continuada de les persones que ja treballen i, per l’altra, faci possible el reciclatge de les que s’han quedat sense ocupació. “No arribarem mai a tenir un turisme de qualitat si els treballadors no tenen una formació suficient”, va emfasitzar Aleix.
Per la seva banda, la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) van expressar la seva oposició que es facin contractacions a l’exterior mentre hi hagi un problema tan greu d’atur. El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, es va mostrar “completament en desacord amb la quota” perquè considera que ja hi ha al país persones que es poden incorporar a l’hoteleria i al turisme en general, “l’únic que cal és formar-los”. “Una vegada més es demostra que aquest és el Govern de la gran patronal i que les seves mesures van en detriment dels treballadors del país”, va opinar Ubach. El màxim dirigent de l’USdA recorda que fa temps que el sindicat demana un pla de formació per als treballadors.
Una postura similar va ser l’expressada pel secretari general del SAT, Guillem Fornieles, segons el qual quotes com la que s’ha aprovat “el que fan és perpetuar l’atur”. Fornieles va indicar que s’ha d’apostar pel reciclatge dels treballadors que avui dia no troben feina. A més, segons el sindicalista del SAT, si els professionals especialitzats que vinguin cobren més que els que ja són al país “s’està fent una discriminació”.  “L’Estat ha d’assegurar el dret al treball de les persones”, recalca Fornieles.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic