L’afer Grifols encara ha de donar molt de si, tant pel vessant empresarial i la seva repercussió en borsa com pel projecte que s’hauria de construir a Ordino, tot i que al final tot guarda relació. Pel que fa al que ha passat fins ara, els experts consultats pel BonDia consideren que l’empresa ha rebut “un cop fort” i un “impacte a la confiança” que ha demostrat la seva “fragilitat”, però que “no està en risc” la seva viabilitat, ja que “té a la mà el seu destí” si “continua millorant la governança”.

Ara bé, el famós informe de Gotham és fiable? Segons el responsable de carteres de MoraBanc, Albert Garrido, la companyia “té reputació”, ja que “ha destapat algun cas”, tot i que “han tingut algun error”, com ara “apuntar que companyies valen 0 quan no era així i fins i tot van pujar”. A partir d’aquí, “tots els que coneixem Grifols sabem que el 90% de les coses que diu l’informe ja es coneixien, i era un dels motius pels quals la farmacèutica portava el camí que portava, amb alts nivells d’endeutament”.

Per la seva banda, l’expert en borsa i CIO d’Alkimia Capital, Carles Figueras, valora que Gotham “acostumen a ser gent molt diligent, que fan bé els deures i no pots ignorar-los a la primera”, així que “qualsevol informe d’ells el mercat el rep amb cert pessimisme”, perquè “el seu històric suggereix que encerten més cops del que s’equivoquen”. En aquesta ocasió, en canvi, “els arguments existeixen, però són menys contundents que altres vegades”.

Amb aquesta situació, té viabilitat la companyia catalana? Segons Garrido, “sorprèn que surti ara l’informe perquè fa un any li hauria fet més mal, operacionalment estava pitjor i des de fa un any ha anunciat un pla de reestructuració, amb una millora de resultats trimestre a trimestre, a més de vendre un negoci molt important que tenia a la Xina”. Així, “el cobrament d’aquesta venda li hauria de permetre fer front al primer venciment del deute el 2025”. En aquest sentit, “tenen bastant a la mà el seu destí si segueix anant pel camí correcte i recupera la rendibilitat, ja que així podrà fer front al següent venciment del 2027 o refinançar part del deute”.

Figueras, per la seva part, no creu que “estigui en risc la viabilitat de l’empresa”, però “és una situació fràgil”. Per això, “no és el típic perfil d’inversió que a nosaltres ens agrada, perquè quan tens tant endeutament t’exposes que una petita cosa et pugui sortir malament i hi hagi problemes”. A més, el deute de Grifols està considerat com a bo escombraries, ja que “s’ha assumit un risc excessiu”.

Dit tot això, realment Grifols val 0, com assegurava l’informe? Garrido considera que Gotham “ho va fer perquè es beneficiava de la caiguda del valor en tancar la posició”, així que “si realment pensava que valia 0, s’hauria esperat”. Segons Figueras, “no crec que valgui 0, però una situació de deute excessiu, et pot portar que una cosa que val alguna cosa, i crec que Grifols ho val, en un escenari d’estrès en què se li retira la confiança i no pugui refinançar-se, t’acabi condicionant. No només és el que tens, sinó el que pot passar si el món va canviant”.

En ser una multinacional, Grifols compta amb una forta presència internacional. En aquest sentit, Garrido precisa que “no ens oblidem que ven proteïnes per a gent que té problemes molt greus al sistema immunològic, i no deixa de ser un dels tres principals productors d’aquestes proteïnes, un bé necessari comprat en gran part per governs”.

Així, segons el responsable de carteres de MoraBanc, “la clau és que els pròxims trimestres continuï el camí de millora de la seva governança”, ja que “en principi no s’ha quedat en fora de joc”. A parer de Figueras, “en circumstàncies normals, l’empresa està en condicions de mantenir el negoci en bona forma”, perquè “crec que el que hem vist és un episodi que ens recorda la fragilitat de Grifols, però que possiblement no vagi més enllà i passarà ràpid. A curt termini pot condicionar, però a mitjà i llarg termini l’estratègia continuarà vigent”.