Diari digital d'Andorra Bondia
El repunt de l’economia s’ha traduït en un increment de la demanda de préstecs hipotecaris.
El repunt de l’economia s’ha traduït en un increment de la demanda de préstecs hipotecaris.

Els préstecs hipotecaris es disparen el 2018 i seguiran creixent el 2019


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

El repunt de l’economia i la reactivació del mercat immobiliari combinat amb una situació de tipus d’interès baixos i també l’escalada del preu dels lloguers va comportar que l’any passat hi hagués més demanda de crèdits hipotecaris, que es van disparar respecte del 2017, i que les entitats bancàries en concedissin també més.

En el cas de MoraBanc, la directora de Banca Comercial i Empreses, Marta Riera, va destacar que “el 2018 el mercat hipotecari ha seguit una clara tendència a l’alça” i que “les xifres de negoci de l’entitat en aquest sentit han continuat creixent com en els anys anteriors”, tant pel que fa en nombre com en volum. En aquesta línia, Riera va precisar que durant l’any passat “el nombre d’operacions hipotecàries de MoraBanc van créixer un 40%”, mentre que en el cas del volum global d’aquestes operacions el creixement respecte del 2017 “ha estat del 30%”.
Pel que fa a les causes d’aquest augment, la dirigent de MoraBanc va destacar principalment dos factors. D’una banda “l’increment de la demanda de finançament per part de les famílies, negocis i empreses”, i per l’altra “la capacitat i la voluntat de MoraBanc de donar crèdit i finançament gràcies a tenir un balanç sòlid que ens permet fer-ho”.
Així mateix Riera, que va recordar que l’entitat en el marc del “pla estratègic de creixement fins a 30 milions de benefici el 2021 té com un dels seus eixos principals el compromís amb el país possibilitant el finançament del sector empresarial i de les famílies”, es va mostrar optimista de cara a aquest exercici en què considera que “la tendència a l’alça del mercat hipotecari es mantindrà”. El motiu? “L’evolució també creixent del sector de la construcció i del preu dels lloguers que afavoreixen la decisió de compra d’habitatges per part de les famílies i que financin la compra”, va destacar Riera, que va assenyalar també que “és rellevant que la situació actual dels tipus d’interès fa que les hipoteques de tipus fix siguin una opció ben valorada pels clients”.
Des d’Andbank, el sotsdirector general de Banca País, Josep Maria Cabanes, va assegurar que el 2018, “com en la resta d’anys ja ha anat succeint, s’ha observat una tendència de recuperació de demanda d’hipoteques i també de concessions”. I és que, va continuar, “el fet que sembla que hi hagi una reactivació de l’economia està duent la població a pensar un altre cop en la possibilitat de compra”, un fet que l’entitat va poder constatar l’any passat, que “ha estat força favorable i hi ha hagut un augment tant de demandes com de concessions”.
Així, segons les dades facilitades per Cabanes, Andbank va concedir l’any passat fins a 65 préstecs hipotecaris, un 71% més que els 38 atorgats el 2017, per un import global de 15.204.250 euros, més del triple que els 4,5 milions que van representar les hipoteques concedides el 2017.
Tot i la constatació de “la reactivació del sector immobiliari”, des d’Andbank es vol ser prudent i s’incideix que “caldrà veure la possible evolució de la demanda per la conjuntura que es preveu per al 2019”, motiu pel qual “sempre estudiem i valorem cada cas amb els nostres clients per donar-los les millors opcions”, va destacar Cabanes.
Per la seva part, el director de l’àrea Negoci Bancari Andorra de Crèdit Andorrà, Martí Alfonso, va explicar que “els darrers anys s’ha constatat un increment de les operacions hipotecàries concedides per a ús residencial i l’any 2018 s’ha mantingut aquesta tendència de creixement”.
En aquest sentit, Alfonso va posar de manifest que a “Crèdit Andorrà valorem molt positivament aquest increment, ja que tot i la important quota de mercat en inversió creditícia que té el banc, seguim creixent tant en volum com en nombre d’operacions de préstecs hipotecaris per a ús residencial concedits”.
I és que concretament, l’entitat ha duplicat el nombre d’operacions realitzades els últims quatre anys, segons va precisar el director de l’àrea Negoci Bancari Andorra, que va detallar que “l’últim any hem incrementat el volum en un 14% respecte del 2017”.  
Alfonso va confirmar també que la previsió per a aquest 2019 “és que aquesta tendència a l’alça dels darrers anys continuï”. I en aquesta línia va remarcar que “la important demanda de pisos per part d’inversors i residents que volen invertir en un habitatge promou les vendes i, com a conseqüència, les operacions hipotecàries”.
A més, el director de l’àrea Negoci Bancari Andorra de Crèdit Andorrà va apuntar que la situació de millora de l’economia no només s’ha percebut en l’àmbit hipotecari, sinó que “aquesta tendència de creixement també s’ha materialitzat en els préstecs per a la compra d’un vehicle, on el 2018 hem constatat un augment del nombre d’operacions del 40% i un increment de l’import dels préstecs nous concedits del 50% respecte del 2017.” 
També des de BancSabadell d’Andorra es va indicar que “l’evolució de les hipoteques el 2018 ha estat molt positiva”. Així, l’entitat concreta que l’any passat el nombre d’hipoteques concedides va créixer un 27% amb relació als préstecs que es van atorgar en l’exercici 2017, mentre que pel que fa al volum global de les operacions, l’any passat va ser el doble que el corresponent a les hipoteques concedides el 2016.
De cara a aquest 2019, BancSabadell d’Andorra fa una “previsió positiva” i assegura ser “molt optimistes”, ja que auguren que “els tipus d’interès es mantindran baixos”, motiu pel qual esperen “mantenir un nivell similar al del 2018 incrementant de nou el volum d’hipoteques concedides”.
Finalment, i malgrat no facilitar dades, ja que la concessió de préstecs hipotecaris no és una de les línies principals de negoci de l’entitat, des de Vall Banc sí que es va constatar també un creixement en aquest mercat.

mercat immobiliari
préstecs hipotecaris
hipotèques
Habitatge
lloguer
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic