Els preus van baixar un 0,9% el gener passat, fet que situa la inflació anual en el 0,1%, un punt i quatre dècimes per sota de la inflació registrada el mateix mes de l’any passat (1,5%), segons les dades relatives a l’índex de preus al consum (IPC) fetes públiques pel departament d’Estadística. Quant a la inflació subjacent, la que no té en compte ni els productes frescos ni els petroliers, es va situar en el 0,8%. 

Els grups que van mantenir un comportament més deflacionista i que més van contribuir a la davallada dels preus van ser el del vestit i calçat, amb un decreixement del 12,2% a causa principalment de les rebaixes de les peces de vestit i calçat, i el del transport, on els preus van caure un 0,9% a conseqüència de la disminució registrada en els preus dels vehicles de segona mà. 

En canvi, el grup de l’alimentació i begudes no alcohòliques va ser el que va mostrar una tendència més inflacionista i va registrar un increment del 0,5% i una repercussió mensual negativa del 0,10% a causa de l’augment en el preu del producte fresc.

En termes anyals, els grups més deflacionistes van ser el de l’esbarjo, espectacles i cultura, amb un decreixement d’un punt i una dècima a causa de la disminució en els preus dels viatges organitzats, el de béns i serveis diversos, que va registrar una caiguda de quatre dècimes degut a la davallada del preu dels serveis i productes per la cura personal i el de begudes alcohòliques i tabac, degut a un menor increment del preu del tabac respecte al mateix període de l’any anterior.

Per contra, vestit i calçat, per la sortida de rebaixes d’algunes peces, alimentació i begudes no alcohòliques, a conseqüència de l’increment de preus de verdures i hortalisses, i el transport, degut al creixement de preu de tots els béns i serveis relatius als vehicles, van ser els grups més inflacionistes.  

Si es compara l’índex amb el registrat als països veïns, tant la variació anual avançada de l’IPC d’Espanya del gener com la de França, que faran públiques les dades definitives el dia 19, se situa al 0,6%. A nivell de la Unió Europea, l’evolució dels preus de l’índex de preus de consum harmonitzat es troba al 0,9%.

S’apugen els carburants
D’altra banda, Estadística va informar que el mes passat es va produir un increment generalitzat dels preus dels carburant respecte el darrer mes del 2020. Així, el gasoil de locomoció i el gasoil de locomoció millorat van augmentar en un 3,1% i un 3,0%, respectivament. El gasoil de calefacció un 2,6%, la gasolina sense plom de 95 octans un 2,8% i la gasolina sense plom de 98 octans un 2,6%.

No obstant això, si es compara amb el gener del 2020, s’ha registrat una disminució general del preu. En el cas del gasoil de calefacció s’ha reduït un 18,3%, el del gasoil de locomoció un 14,3%, el del gasoil de locomoció, millorat un 13,8%, el de la gasolina sense plom de 95 octans, un 11,1% i el de la gasolina sense plom de 98 octans, un 10,6%.


La importació de mercaderies  es desploma un 36,9%

El mes passat es van importar mercaderies per valor de 70,10 milions d’euros, fet que suposa una davallada del 36,9% respecte del gener del 2020, segons les dades fetes públiques pel departament d’Estadística, que remarquen que sense tenir en compte el capítol de l’energia, la caiguda de les importacions hauria estat del 34,7%. 

Pel que fa a les xifres dels darrers dotze mesos, s’han importat mercaderies per valor de 1.269,74 milions d’euros, fet que suposa una disminució del 8% respecte a l’acumulat dels darrers dotze mesos del període anterior, en què el valor de les importacions va ser de 1.380,86 milions. 

Quant als grups, van registrar tots variacions negatives, i els que més van davallar van ser begudes i tabac, que ho van fer un 54%, energia, un 50,9%, vestit i calçat, 47,5%, farmàcia-perfumeria, 44%, i electrònica i el grup de l’alimentació, que van presentar disminucions del 40,5% i el 38,1% respectivament.

Pel que fa a les exportacions, el mes passat es van exportar béns per valor de 9 milions d’euros, un 11,5% més que el gener de l’any passat. Entre els grups que van registrar variacions positives destaca el del transport, que va créixer un 171,3%, construcció, que ho va fer un 107,4%, i el de joieria, que va registrar un increment del 64,9%. Per contra, les partides d’industrial i electrònica van caure un 34,9% i un 35,5%, respectivament.

Quant a l’acumulat els darrers dotze mesos, les exportacions sumen 144,42 milions d’euros, la qual cosa representa un increment del 25,3% respecte a l’acumulat dels darrers dotze mesos del període anterior. 

Les partides amb una variació positiva i major variació absoluta són diversos, amb un augment del 267,9%; transport, amb un increment del 24,7%, i vestit i calçat, amb un 9,4% més. Per contra, les partides amb una variació absoluta negativa són electrònica, amb una disminució del 7,6%, joieria, amb una davallada del 23,8%, construcció, amb un descens del 18,9%, i industrial, amb un 8,5% menys.

Menys carburant
D’altra banda, el mes passat es van importar fins a 12,72 milions de litres de carburant, fet que suposa una variació percentual negativa del 34,3% respecte al mes de gener. Pel que fa a les dades acumulades durant els darrers dotze mesos, la importació de carburants ha estat de 133,91 milions de litres, fet que suposa una davallada del 27,1% quant als 183,57 milions de litres acumulats en el mateix període anterior.