Diari digital d'Andorra Bondia
El grup de vestit i calçat va ser el més deflacionista per la caiguda de preus per l'entrada de les rebaixes.
El grup de vestit i calçat va ser el més deflacionista per la caiguda de preus per l'entrada de les rebaixes.

Els preus es mantenen el juny i la inflació anual se situa en el 2%


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

Els preus es van mantenir el juny passat respecte al mes anterior, fet que situa la inflació anual en el 2%, dos punts i mig més que la inflació registrada el mateix mes de l’any passat (-0,5%), segons les dades relatives a l’índex de preus al consum (IPC) fetes públiques pel departament d’Estadística. La inflació acumulada de l'any es manté negativa en l'1,2% mentre la subjacent, la que no té en compte ni els productes frescos ni els petroliers, es va situar també en l'1,2%. 

Els grups que van contribuir més a la moderació dels preus el juny passat van ser el del vestit i el calçat, que va registrar una caiguda de l'1,5% a conseqüència de l’entrada del període de rebaixes del vestit i calçat, i el de l'alimentació i begudes no alcohòliques, on el preus van davallar un 0,3% degut principalment al decreixement en el preu del tabac.

Per contra, els grups que van mostrar una tendència més inflacionista van ser el del transport, que va registrar un increment del 0,5% com a conseqüència d’un augment de preus dels carburants i lubricants, i el de l'habitatge, on els preus van pujar un 0,3% degut al creixement de preus dels serveis relacionats a l’habitatge.

En termes anyals, el grup més deflacionista va ser el de mobles, estris domèstics i serveis relacionats per a la llar, amb una disminucio de mig punt a causa d'un decreixement en el preu dels productes relacionats amb la roba de la llar. En canvi, vestit i calçat, amb un increment de nou punts i nou dècimes a causa d’un trencament del període de rebaixes del juny de l’any anterior, esbarjo, espectacles i cultura, amb un augment de vuit dècimes, i transport, amb un increment dels preus de set dècimes, bvan ser els grups més inflacionistes.

Si es compara l’índex amb el registrat als països veïns, la variació anual de l’IPC del juny d’Espanya es va situar en el 2,7%, mentre la de França va ser de l'1,5%. A nivell de la Unió Europea, l’evolució dels preus de l’índex de preus de consum harmonitzat es troba a l'1,9%.

preus
mantenen
juny
inflació
anual
situa
2%
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic