Diari digital d'Andorra Bondia
Tabac a la Borda Mateu.
Tabac a la Borda Mateu.

Els tabaquers acorden amb els fabricants millores en la remuneració de la collita


Escrit per: 
Agències

L'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra (APRA) i els Fabricants de Productes de Tabac d'Andorra (AFPTA) han tancat un nou acord per a la compensació econòmica que els primers reben dels segons de la collita que els venen. L'aspecte més destacat, segons expliquen des de l'APRA, és que la collita "recupera el seu valor fix" i ja no dependrà del que els fabricants guanyin amb les importacions de tabac, les quals els darrers anys han anat a la baixa. Es tracta d'unes modificacions que el sector dels colliters celebren perquè els beneficia econòmicament, han exposat. Des de l'associació es mostren "satisfets" perquè s'ha pogut arribar "al millor acord possible" per al sector, dins del procés de negociació.

Des del 1999, el pagament que rebien els tabaquers partia d'una bestreta del total que s'havia de liquidar en concepte d'importacions. És a dir, si no s'importava tabac, la collita tenia un valor nul. Aquesta situació canvia amb el nou acord i es trasllada en dos pagaments que rebran els colliters: el corresponent a la totalitat de la collita, que es farà durant els 30 dies naturals d'haver finalitzat la seva compra, i la liquidació d'una extraquota. Aquesta segona paga es determinarà a partir del valor de "les importacions realitzades durant l'any natural, deducció feta del pagament de la collita, i es liquidarà durant els 30 dies naturals següents al tancament del període d'importació", tal com s'exposa a la missiva que l'associació ha enviat als seus afiliats. És a dir, i com que els períodes van de l'1 de gener al 31 de desembre, es farà durant el mes de gener de l'any següent.

La que s'elimina és la paga que fins ara els tabaquers cobraven el mes de juliol.

Un altre millora, al parer de l'APRA, és que s'ha aconseguit repartir els possibles augments de taxes per part del Govern. Les que excedeixin el 6,5% passaran a ser compartides en el 50% del total, amb el següent repartiment: el 75% per part de l'AFPTA i en el 25% per part de l'APRA. Els nous percentatges de repartiment beneficien els tabaquers.

Finalment, el document que han tancat les dues parts compromet a l'associació de pagesos i ramaders a realitzar un reglament intern que reculli tots els aspectes lligats a la gestió de les quotes de tabac, per garantir el correcte funcionament del sistema.

El contracte es va tancar fa uns mesos, però no ha estat fins aquest juliol que s'ha comunicat de manera oficial als membres de l'associació. Concretament, en una reunió mantinguda l'11 de juliol. És de durada indefinida tot i que es podrà rescindir a partir del 2023, "de manera que queda garantida la venda de les collites de tabac" fins llavors, celebra l'APRA.

De fet, l'acord ja és d'aplicació per a la collita de tabac actual, i que correspon a la plantada el 2018, de manera que ja es farà el pagament de la prima final el gener del 2020 i en una sola factura (sense el pagament de l'habitual que es feia al juliol).

tabaquers
fabricants
remuneració
collita
millores
acorden
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic