Quin pressupost destinen els visitants a fer compres al Principat? Doncs segons una enquesta realitzada al maig per Andorra Recerca + Innovació (AR+I), els turistes es gasten 190 euros de mitjana i els excursionistes 107,30. Així doncs, la mitjana de despesa per persona i dia és de 154 euros. Aquesta és una de les dades més novedoses dels primers estudis realitzats des de l’Observatori del comerç impulsat per la Cambra de Comerç i Andorra Turisme. De tota manera, l’important serà veure com evoluciona aquest tiquet mitjà en les diverses èpoques de l’any per poder fer una radiografia més acurada de quina és la tendència.
Des del punt de vista de la demanda, el responsable del grup de recerca sociològica de l’AR+I, Joan Micó, ha exposat també que el 90% dels visitants que venen al país compren i el 10% restant, o bé no ho fan perquè la motivació de l’estada no era aquesta o bé perquè no han tingut temps.
Tenint en compte el tipus de visitant, quins productes són els que més es compren? Doncs en el cas dels turistes, un 49% gasten en perfumeria, un 42,5%, en vestimenta, i un 32%, en tabac. Si ens fixem en els excursionistes, aquesta tendència es modifica lleugerament: en primer lloc se situa l’alimentació, seguida de la vestimenta (amb un 33% en ambdós casos) i a continuació el tabac, amb un 32%.
I per què compren a Andorra? En un 46,4% ho fan perquè forma part de l’experiència global de gaudir del destí, un 31,5% pels preus que troben i un 16,6% pel conjunt de l’oferta comercial. Distingint per perfils, els turistes declaren, en una proporció més gran, que la seva motivació principal és gaudir de la destinació (un 60%), mentre que el que més valoren els excursionistes és el preu (un 39%). Destaca com a força significatiu que un aspecte com la seguretat, una percepció generalitzada entre la població andorrana, sigui també el que més es valora. Així, la seguretat i l’entorn són els aspectes més ben valorats, tant per part dels turistes (amb un 9,2 i un 9,1 sobre 10, respectivament), com per part dels excursionistes (amb un 9,1 i un 8,9). Per contra, els aspectes menys valorats pels turistes han estat les marques i els preus amb un 7,6 i un 7,1. Els excursionistes també valoren menys aquests aspectes, però els preus els puntuen amb un 7,6.
En relació amb els preus, la directora d’Intueri Consulting, Maria Segarra, ha afirmat que a hores d’ara és complicat pensar que la gent ve a Andorra pel diferencial de preu, “però cal tenir en compte que la gent gasta més quan té temps lliure”.
També resulta rellevant que el 74,6% dels enquestats recomanarien anar de compres al Principat, si bé ho farien en major mesura els excursionistes (83%) que no pas els turistes (69%). I ho farien fonamentalment per l’oferta variada, els preus i l’entorn. En aquest sentit, convé tenir en compte que realment un 24,3% dels visitants venen per referències familiars tot i que la majoria (72%) ho fan sense haver de consultar amb algú. Només un 16,5% han tingut en compte les xarxes i webs dels establiments. I quant a la web d’Andorra Turisme? Només ha estat significativa per a un 2,2%. Per cert, els que responen l’enquesta, efectuada a les zones comercials, donen bona prova que són visitants repetidors, sobretot els excursionistes que han realitzat fins a sis visites de mitjana al país en els darrers 12 mesos, mentre que els turistes n’han fet dues. I pensen tornar-hi i a comprar. Doncs són els excursionistes els que majoritàriament s’hi apunten (85%), mentre que en el cas dels turistes, només el 50%.
Ara, haurà de ser el sector comercial el que amb “dades fiables” enceti la reflexió, tal com ha afirmat la directora de la Cambra, Sol Rossell.
La meitat dels comerços de Meritxell canvien en 10 anys
Des del punt de vista de l’oferta i fent una anàlisi de l’evolució del teixit comercial des del 2015, la directora d’Intueri Consulting, Maria Segarra, ha exposat que la major densitat comercial es concentra a les parròquies d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i el Pas de la Casa amb un 84% dels establiments.
Un dels aspectes que ha destacat Segarra és el de l’elevada rotació dels comerços, de manera que en pràcticament 10 anys, el 51% dels establiments han canviat a l’avinguda Meritxell, en el cas de l’avinguda Carlemany fins al 48% i al Pas de la Casa han estat fins al 47%. Segons ha indicat, aquesta rotació no és bona ni dolenta en si mateixa. El que cal tenir en compte són les motivacions que hi ha al darrere.
D’altra banda, pel que fa als locals buits, la consultora ha indicat que el percentatge es manté a un nivell baix. En aquest sentit, ha posat en relleu que sovint és el resultat d’intervencions urbanístiques o desenvolupaments residencials que generen nous espais o els deixen temporalment per ocupar. També ha assenyalat que fruit d’aquesta evolució s’observen més especialitzacions comercials que s’han traduït en més botigues d’esports i l’automoció i una concentració de joieries i rellotgeries que, segons Segarra, estan adreçades clarament a un turista prèmium. L’altre àmbit d’especialització que cada vegada està agafant més volada són els establiments dedicats a la salut i el benestar.
Finalment, en relació amb les tendències de futur, Segarra ha incidit en la necessitat de continuar amb la diversificació comercial i les propostes comercials diferenciades.