La Confederació Empresarial Andorrana ha posat en marxa un servei de consultes gratuïtes per assessorar i resoldre els dubtes que puguin tenir les empreses respecte a la nova legislació laboral, en vigor des de divendres passat. Així ho van explicar ahir el president, Gerard Cadena, i la secretària de la CEA i advocada Elena Redondo, que van assegurar que “són molts els dubtes” que la nova legislació genera entre l’empresariat.
Per això, aquells socis de l’entitat que ho requereixin poden fer les seves consultes des d’ahir mateix per correu electrònic (laboral@cea.ad) i, segons va precisar Redondo, es contestaran en un termini de 48 hores laborables. Així mateix, Cadena va explicar que es té també un acord amb l’executiu per tal que davant de determinats dubtes sobre l’aplicació de la llei se’ls pugui demanar la interpretació que en fan ells de la mateixa.
Entre les inquietuds i les qüestions que poden generar més dubtes entre l’empresariat, Redondo va destacar el canvi en el pagament de les hores extraordinàries, les noves modalitats de contracte que introdueix la Llei de relacions laborals, el còmput de les vacances, les variacions en els permisos de maternitat i paternitat, així com també dubtes sobre el procediment electoral que s’ha de seguir per a l’elecció dels representants dels treballadors i creació dels comitès d’empresa.
Així mateix, la CEA ha rebut ja els informes que va sol·licitar a l’Organització Internacional d’Empleadors (OIE) per tal d’avaluar l’adequació de la Llei d’acció sindical i patronal i la Llei del conflicte col·lectiu als estàndards de l’Organització Internacional del Treball (OIT). En aquest sentit, Cadena i Redondo, van destacar que l’OIE constata que els dos textos són homologables a les legislacions dels països de l’entorn, si bé considera que hi ha qüestions que caldria millorar. Entre aquestes s’apunta a la necessitat de definir millor qui ha de fer-se càrrec dels danys que es puguin produir en el cas d’una vaga il·legal, precisar el funcionament del Consell Econòmic i Social així com fer algun tipus de referència a la resolució de la qüestió de conflicte d’interessos en el marc dels òrgans de representació i govern tant de les organitzacions sindicals com de les empresarials.
Es tracta de qüestions que caldrà desenvolupar per via reglamentària, una fase sobre la qual la CEA estarà “molt amatent”, segons va destacar Cadena, que va incidir també en la importància que s’acabi creant el fons de capitalització o que es constitueixin sindicats privats dels diferents sectors per tal d’avançar en els convenis col·lectius.