“Jo soc un gran fan d’Europa, ideològicament, però ara s’ha de ser europeista per pragmatisme”. Així s’expressava, ras i curt, l’exprimer ministre italià Enrico Letta, en la ponència inaugural de la 35a Trobada Empresarial al Pirineu, una intervenció que pràcticament iniciava amb una referència a Andorra –difícilment per casualitat– tot prometent una prompta visita al país. Letta, que està elaborant un informe sobre el mercat únic que, confia, pugui servir com a guia a la previsible futura presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen (sumat a l’elaborat per Mario Draghi), va ser contundent: o els vint-i-set aprofundeixen en aquest mercat únic “o només ens quedarà decidir entre si volem ser una colònia dels Estats Units o de la Xina”. Seria un “suïcidi”, va assegurar. 
No obstant això, es plantejava Letta al pavelló esportiu de la Seu d’Urgell, que torna a acollir la trobada, com convèncer, amb quins arguments, el ciutadà que pensa sentir-se al marge de la UE? I que previsiblement són els que han donat suport amb el seu vot a populismes i extremismes de dretes. També exposant casos concrets, considera, parlant de llocs de feina, per exemple. 
L’edició, que se celebra enguany sota el lema Liderant amb propòsit era inaugurada pel president sortint de la Generalitat, Pere Aragonès, que feia una intervenció en forma de balanç del llegat que deixa rere seu, traient pit de xifres com el 4,4% de creixement industrial o els 370.000 llocs de feina creats, que situen l’atur a Catalunya en “el més baix dels últims setze anys”. Amb una referència a un projecte compartit amb el Principat, el de la línia ferroviària: sortia al torn de preguntes del públic i Aragonès assegurava que “s’estan portant a terme els estudis”, sense concretar-ne més. Sí que afegia que troba “molt positiu” que s’hagin reprès les trobades anuals amb el cap de Govern andorrà, Xavier Espot. 
Si Aragonès donava el tret de sortida a la trobada, a primera fila hi havia un dels aspirants a succeir-lo, el socialista Salvador Illa. No hi era, per l’altre candidat a la presidència, Carles Puigdemont, “per raons evidents”, com puntualitzava el presentador habitual d’aquestes trobades, el periodista Josep Puigbò. 
Aragonès arrencava l’edició acompanyat de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Joan Barrera, i el president de la Trobada Empresarial al Pirineu, Josep Serveto. En el seu discurs, el president en funcions també tornava sobre cavalls de batalla habituals en la política catalana, com el del finançament, i reclamava fer “un pas endavant” perquè aquest model de finançament singular permeti a Catalunya “decidir sobre tots els recursos que paguem al territori”.
En aquest sentit, defensava que és possible fer-ho a través d’una “relació bilateral” amb l’Estat en termes de finançament i posava com a exemple de col·laboració el projecte de millora de l’Eix Pirinenc.  Aragonès feia referència al dèficit fiscal, per insistir que “22.000 milions d’euros a l’any és insuportable”.
Avui hi haurà participacions com la de l’expert en ciberseguretat Chema Alonso o el professor d’Economia Xavier Sala i Martín. Espot, amb el ministre espanyol Jordi Hereu, seran a l’acte de cloenda.