En una sessió de Consell de Comú curta i plàcida, amb el consens entre majoria i oposició com a protagonista, Escaldes-Engordany ha aprovat avui per unanimitat –ni tan sols es va votar– la suspensió de l’atorgament de noves llicències urbanístiques de manera temporal. Durant aquest 2024 es treballarà de manera paral·lela en els estudis de càrrega màxima i en la modificació del Pla d’Ordenació i Urbanisme de la Parròquia (POUP). D’aquesta manera, la suspensió serà vigent fins que aquesta feina estigui enllestida, en un període que pot durar mesos o un any.

Tot i que el tema a tractar era rellevant, el consens entre la majoria encapçalada per Rosa Gili i el grup de Demòcrates d’Anna Garcia era previsible, ja que ambdues formacions portaven al programa electoral aquesta iniciativa, segons s'ha encarregat de recordar avui. Aquest alt nivell d’entesa també ha propiciat que la sessió durés no més d’un quart d’hora, tot i que hi havia nou punts a l’ordre del dia, la majoria més aviat de tràmit.

En concret, segons ja ha sortit publicat avui al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), el decret aprovat pel Comú, que estarà dos mesos en exposició pública per si es volen presentar al·legacions, preveu que resten suspeses la tramitació i l’atorgament de plans parcials, de projectes de parcel·lació, de projectes d’urbanització i de projectes d’edificació de nova planta. La mesura està vigent des d'avui mateix, tot i que els projectes entrats anteriorment i que es troben en tràmit seguiran el seu curs i s’aprovaran si compleixen amb la normativa.

“L’objectiu és trencar amb l’urbanisme desenfrenat, ja que apostem per un model sostenible i equilibrat, d’acord amb els recursos naturals de què disposem a la parròquia”, ha afirmat la cònsol major, Rosa Gili. “Volem anar ràpid i no perllongar-ho més enllà d’aquest any, però al mateix temps fer un estudi seriós, en el qual fa temps que treballem –ha assegurat Gili–, tot i que hem tingut eleccions, això ho ha frenat, ens falta rebre documentació per part del Govern, i també haurem de veure què fan la resta d’administracions”. Des de l’oposició, Anna Garcia ha intervingut en uns termes semblants a la cònsol major: “La suspensió no hauria de durar més d’un any, és important que no s’allargui més en el calendari per la ciutadania i els propietaris”.

Gili ha remarcat que els estudis de càrrega estan vinculats a diversos aspectes, alguns dels quals són de competència comunal i d’altres estatal. “Cadascú fa la seva feina i després s’ha de posar en comú”, ha precisat. En aquest sentit, ha apuntat la gestió de l’aigua o la mobilitat com aspectes que s’han de tenir en compte. “Hi ha serveis que es qüestionen pel creixement que estem tenint, de manera que és evident que no podem quedar neutrals i indiferents davant d’això”, ha afirmat Gili.

Cal recordar que aquesta mesura adoptada avui pel Comú d’Escaldes-Engordany ve a reforçar les que ja havia pres el Consell General els darrers anys. En aquest sentit, els projectes d’urbanisme ja estaven subjectes a l’aprovació d’un informe favorable per part del ministeri de Medi Ambient i Urbanisme, a més d’una moratòria en l’atorgament de noves autoritzacions d’habitatges d’ús turístic, en la Llei per a la promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme del setembre del 2022, que també inclou l’obligació d’elaborar els estudis de càrrega.

La sessió ha servit també per nomenar el cònsol menor, Quim Dolsa, i el conseller David Pérez com a representants del Comú al consell d’administració de Capesa, i a Gili, la consellera Laura López i el conseller Marc González com a representants del Comú al consell d’administració de la SEMTEE.