Diari digital d'Andorra Bondia
Alguns dels ponents i organitzadors de la jornada celebrada ahir sota el títol ‘La transformació dels negocis d’Andorra’.
Alguns dels ponents i organitzadors de la jornada celebrada ahir sota el títol ‘La transformació dels negocis d’Andorra’.

Espot reconeix que Andorra arrossega “una indefinició” de cara als negocis


Escrit per: 
Pepa Gallego
“Andorra continua arrossegant certa indefinició des del punt de vista dels negocis”, així ho va declarar ahir el cap del Govern, Xavier Espot, davant de directius empresarials del país i de fora en la jornada sobre la transformació dels negocis a Andorra organitzada per Deloitte i l’Associació per al Progrés en la Direcció (APD). Segons Espot, serà gràcies a l’acord d’associació amb la Unió Europea que entrarem al mercat interior, i aquest permetrà dir a tothom que “estem dins de les regles del joc”. 
Espot reconeix que es fa molta feina divulgativa al respecte però només amb aquest acord amb Europa, Andorra començarà a ser coneguda i els inversors i empresaris se’n refiaran més per venir al país.
En aquest sentit, el cap del Govern va remarcar que Andorra té diversos avantatges, com és la capacitat legislativa  per crear lleis que s’adaptin a cada sector així com disposar “d’un sistema fiscal jove i poc madur i més capaç d’adaptar-se a les noves realitats”.
El cap del Govern, que va fer el discurs de cloenda d’aquestes jornades, va remarcar que els reptes de la internacionalització i la digitalització de les empreses “s’han de veure com un camí, perquè la finalitat ha de ser la missió que té cada empresa”. Va remarcar la situació complicada per la qual passa el comerç, però també va remarcar que l’e-comerç també canviarà en un futur i amb aquesta introducció al mercat interior europeu.
El repte, doncs, que també va ser compartit per la gran majoria dels ponents que van participar en aquest esdeveniment “és el canvi de paradigma” que ha d’experimentar cada empresa.
Antonio Ibáñez, soci de Deloitte Digital, va remarcar que la transformació de les empreses és una obligació i que Andorra “ha de veure com una oportunitat el fet de poder veure l’entorn europeu i saber on pot arribar”. Per aquest expert, malgrat que al Principat encara queda molt per fer en matèria de transformació digital, “es pot inspirar en allò que està funcionant bé fora per saber on invertir i aconseguir aquesta transformació”, va dir Ibáñez.
També hi va participar Fernando Roger, director de tecnologia i innovació i vicepresident de Nice Fruit, empresa multinacional que té al Principat els seus òrgans de direcció i el departament d’investigació. Roger va remarcar que va triar Andorra per la proximitat amb Barcelona i perquè el Govern li va donar tot el suport i facilitats per instal·lar-se.
Els assistents també van poder escoltar tres exemples d’empreses andorranes que han aconseguit aquesta transformació digital de diferents maneres. Una d’elles és MoraBanc, el director general, Lluís Alsina, va remarcar que el banc ha trigat quatre anys a aconseguir aquesta transformació. Segons Alsina, “la transformació no és una inversió milionària en tecnologia, és un nou model de negoci que s’aconsegueix gràcies a un nou mindset”.
Per la seva banda, Assumpció Majoral, directora general de Tag Systems, va explicar com aquesta empresa que produeix targetes de crèdit cent per cent andorrana s’ha convertit en el que ella va dir “petita multinacional”. Per la directora, entendre com està el sector, què és el que vol el client, i monitorar les tendències del consumidor són les claus on s’ha de dirigir aquesta transformació.
Finalment, va intervenir Jordi Nadal, director general d’Andorra Telecom, que també va donar les claus de com s’ha transformat la societat. Amb una definició del lideratge del pla de transformació, l’entesa de la situació i comunicació a tots els treballadors, la identificació de millora d’iniciatives, i posar preu a cadascuna d’elles, són les claus de com Andorra Telecom està aconseguint aquesta transformació.
Espot
reconeix
arrossega
Andorra
negocis
Comentaris: 1

Comentaris

Per agilitzar tramits i tenir sentit comu no cal la UE. Per obrir andorra a nous sectors només cal visió i valentia.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic