Diari digital d'Andorra Bondia
 Vista exterior del Punt de Trobada.
Vista exterior del Punt de Trobada.

Fi al cas de presumpta estafa pel contracte dels Mallol i Pyrénées


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: BonDia

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs d’empara que la família Cachafeiro havia interposat després que els tribunals ordinaris descartessin una presumpta estafa en el contracte de lloguer signat entre la família propietària dels terrenys on es va bastir el Punt de Trobada, els Mallol, i Pyrénées.

Els Cachafeiro consideraven que les altres dues parts pretenien “eludir el compliment d’un dret de preferent arrendament”, però els tribunals ordinaris no ho van considerar així. Fins i tot la Batllia va arxivar la querella. Davant d’aquesta situació els gestors del centre comercial van presentar un recurs d’apel·lació al Tribunal de Corts, que va desestimar-lo i confirmar la decisió de la Batllia. Posteriorment els Cachafeiro van recórrer a l’incident de nul·litat davant del mateix Tribunal de Corts al·legant una vulneració dels seus drets a la jurisdicció, a  obtenir una decisió fonamentada en dret i a un procés degut, però Corts també el va desestimar. Així, van procedir a un recurs d’apel·lació davant del Tribunal Superior que ni tan sols va ser admès. 

Finalment, es va presentar el recurs d’empara al TC argumentant que les decisions anteriors no havien estat prou fonamentades. L’Alt tribunal recorda que la deguda fonamentació no vol dir que “hagi de ser compartida per les parts” i assenyalen que tant l’aute de la batlle instructora com el del Tribunal de Corts “responen a criteris de lògica formal i de lògica jurídica. No s’adverteixen contradiccions internes o errors lògics manifestos que puguin determinar irraonabilitat i, per consegüent, carència de motivació”. Per tot plegat, desestimen el recurs i consideren que no s’ha vulnerat cap dret, donant per tancat, així, el litigi entre propietat i explotadors pel contracte de lloguer signat entre els Mallol i Pyrénées. Igualment es recorda que el TC no és una tercera instància i per tant no entra a valorar el fons de la qüestió.

L’advocat dels Cachafeiro, Xavier Jordana, va explicar ahir que no recorreran la decisió a Estrasburg i que “com que el Tribunal Constitucional ens diu que és un procés eminentment  civil, ens centrarem en aquesta via”. Així doncs es deixen totes les esperances posades en el recurs que el TC va admetre fa uns dies i que de moment ha permès suspendre el procés de desnonament.

fi
cas
estafa
Mallol
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic