El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, s'ha tornat a referir ahir a la polèmica per les condicions laborals dels treballadors subcontractats per empreses estrangeres i que treballen, sobretot, a la construcció. En aquest sentit ha assegurat que “ningú vol mirar cap a l’altre costat”, i ha afegit que si bé en les inspeccions fetes fins ara no s’han constatat anomalies, si se’n detectessin “s’obriran les diligències o l’expedient escaient”.

Així, el titular de Presidència, Economia i Empresa ha reiterat, tal com ja havia exposat la setmana passada al Consell General, que d’acord amb un informe jurídic que té l’Executiu es conclou que “quan un treballador es desplaça a Andorra i té un contracte, si aquest no diu el contrari s’aplica el Codi de relacions laborals del país d’origen”, és a dir, que en molts d’aquests casos seria d’aplicació el marc legal laboral del país d’on venen aquestes persones.

Aquesta situació es mantindrà així fins que no hi hagi una modificació de la llei d’actius digital per aclarir “el buit legal” que s’ha detectat. En tot cas, ha remarcat que aquests canvis legislatius es faran “quan es pugui”, però que l’Executiu vetllarà perquè aquestes persones no tinguin “un tracte desfavorable o condicions que no són les que volem per als treballadors que estan a Andorra”.

D’aquesta manera, Gallardo ha manifestat que en el cas de la llei de seguretat i salut en el treball s’aplica la d’Andorra, però que des del punt de vista laboral ara com ara es té en compte el contracte que, si no diu el contrari, aplica la llei del país d’origen. En constatar que es podria estar donant un greuge l’Executiu té la voluntat de modificar la llei perquè no hi pugui haver “interpretacions” i mentrestant, va explicar que si es donen “situacions que no són les que desitjaríem” tant des d’Immigració com des de Treball es podrien obrir diligències i els expedients escaients.

La xarxa d’empreses inclusives dona feina a 35 persones
La xarxa d’empreses inclusives arriba a les 34 després que ahir Roca & Ribes, Pyrénées Distribució, Mercauto i Sant Eloi se sumessin a aquest programa que integra al mercat laboral persones amb discapacitat. Tal com ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, actualment ja hi ha 35 persones que tenen un lloc de treball gràcies a aquesta proposta i ha subratllat que el “repte és que totes les persones que tenen una situació de discapacitat permanent o temporal poguessin integrar-se al mercat laboral”. A més, ha assegurat que és “un èxit” les xifres que es tenen ara com ara, però també ha subratllat que l’objectiu és que hi hagi una integració del 100% de les persones amb discapacitat i que el Govern “no defallirà” en aquesta fita. Els treballadors tenen un contracte indefinit i el salari es fixa en funció de les necessitats laborals de l’empresa i del treballador, segons el Codi de relacions laborals.