Diari digital d'Andorra Bondia
El departament d'Inspecció de Treball.
El departament d'Inspecció de Treball.

Hoteleria continua sent el sector que més vulnera les normes de treball


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Durant l’any passat, l’àrea d’Inspecció de Treball va incoar 142 expedients sancionadors. L’Hoteleria és el sector econòmic que més vulnera les normes sobre  les condicions generals i de seguretat a la feina i, conseqüentment, el més sancionat, tal com es reflecteix en les estadístiques publicades els darrers anys. Val a dir que l’any passat va baixar el nombre d’actuacions del servei d’Inspecció de Treball més d’un 26% i també les sancions, gairebé un 24%. Per contra, la quantitat de l’import de les sancions proposades s’ha incrementat més d’un 26%.
Anem per parts. De les 745 inspeccions realitzades, 410 van ser per vigilar el compliment de les condicions generals, i 335 van ser per qüestions de seguretat. 
Els 142 expedients sancionadors van suposar un import de 678.228 euros, quan l’any anterior per 177 sancions es van cobrar 538.197 euros.

Per sectors
Hoteleria va ser el sector en què més expedients sancionadors va incoar el departament d’Inspecció de Treball. En total, van ser 51 multes, de les quals 30 corresponien a incompliments relatius a les condicions generals de treball, i la resta són incompliments de la seguretat i la salut a la feina. 
El segueix el sector d’Altres serveis, amb 32 sancions, de les quals tretze són relatives a les condicions generals i la resta, a la seguretat laboral. Indústria és el tercer al rànquing, amb 26 expedients sancionadors, dels quals només nou són per condicions generals i la resta, per no complir la norma en salut i seguretat en el treball. Finalment hi ha Construcció i Comerç, sectors que tenen setze sancions cadascun. I Agricultura tanca el rànquing, amb només una multa. 

Condicions generals
El departament d’Inspecció de Treball va rebre 112 denúncies per incompliment de les condicions generals a la feina; es va fer una inspecció d’ofici, i 297 inspeccions posteriors. També  es van inspeccionar 101 centres de treball per vigilar el compliment d’aquestes condicions generals. L’import de les 67 sancions per incompliment d’aquestes condicions generals ascendeix a  347.012 euros. 

Seguretat i salut
Pel que fa als controls de les mesures de seguretat i salut laborals, es van fer 335 inspeccions en 124 centres de treball. En aquest àmbit, el servei d’Inspecció de Treball va tenir coneixement de 52 accidents laborals en tot l’any passat. Per altra banda, i per controlar el compliment de la llei 34/2008 de la seguretat i la salut en el treball, es van fer nou inspeccions d’ofici de seguretat o per accident laboral, i 46 controls d’ofici en convocatòries d’empreses, per denúncies o oficis de condicions generals. Tot això va derivar en 75 expedients sancionadors, que sumen un import de 331.216 euros.
Així com en la vigilància del compliment de les condicions generals de treball s’ha comprovat que han baixat el total de les sancions en tots els sectors, no ha passat el mateix en el compliment de les normes de salut i seguretat en el treball. Tot i que són 75 multes, tres menys que l’any anterior, cal remarcar que l’Hoteleria i serveis han incrementat les vulneracions d’aquesta norma.

Expedients a la Batllia
Entre un 2% i un 5% dels expedients que s’han incoat pel departament d’Inspecció de Treball passen a la Batllia, segons les dades dels cinc anys que van del 2012 al 2016. Els de l’any passat no s’han comptabilitzat perquè es troben en diferents fases de tramitació. 
Molts, més d’un 30%, solen tenir al·legacions, i un 15% segueixen amb un recurs de reposició, però els que arriben a la Batllia són pocs. L’any que més n’hi va haver va ser el 2014 i només en van ser set, dels quals tres van tenir un recurs al Superior. Els anys que n’hi va haver menys van ser el 2012 i el 2016,  quan n’hi va haver tres. La gran majoria obtenen una sentència favorable al Govern.

Consultes
Pel que fa a les consultes, segons el departament de Treball durant l’any passat es van atendre 21.461, de les quals 5.554 van ser per atenció presencial i 15.907, per telefònica. A més,  el lloc web treball.ad va obtenir 83.956 visites. Les que es fan de manera presencial al departament de Treball són, en la gran majoria, les de contractacions de menors (2.350 consultes) i acomiadaments (452). Per via telefònica, n’hi ha moltes sobre permisos no retribuïts (2.492), vacances (2.132), i també del càlcul de salari (1.494) i sobre el desistiment del treballador (1.416). 

hoteleria
continua
sector
vulnera
normes
treball
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic