Diari digital d'Andorra Bondia
Indústria i hoteleria es recuperen, i comerç i construcció mostren feblesa
Indústria i hoteleria es recuperen, i comerç i construcció mostren feblesa

Indústria i hoteleria es recuperen, i comerç i construcció mostren feblesa


Escrit per: 
P.G.

El primer semestre del 2017, i segons les enquestes de conjuntura de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), els sectors d’indústria i hoteleria són els que mostren una recuperació més notòria, mentre que la construcció i el comerç minorista es continuen mostrant febles. Segons els indicadors de confiança i d’activitat, i en consonància amb les estimacions d’Estadística del Govern, el ritme del creixement del PIB, en aquests primers sis mesos de l’any, és del 2%, una taxa d’augment superior a la del mateix període de l’any passat, que es va situar al voltant de l’1,4%, i un increment que és el més alt “dels darrers 7 anys, abans del 2016, quan la variació havia estat negativa”, va remarcar Marc Pantebre, president de la CCIS. 

Aquest creixement del 2% del PIB “s’espera que no variï gaire del de tot l’any 2017”, va dir Pantebre. Tot i això, no es va atrevir a fer cap predicció futura per a l’any vinent, però va destacar que un 2% de creixement és positiu, si es té en compte la tendència negativa de la qual es prové.
Per sectors, indústria continua recuperant-se modestament i les opinions de la marxa de negocis han estat les mes positives des del 2002. La producció industrial ha registrat un augment moderat, gràcies a una millora de l’entorn econòmic exterior, que ha afavorit l’activitat de les empreses exportadores. Les perspectives de les empreses mostren que la recuperació s’anirà consolidant a un ritme gradual. 

En construcció, el ritme de l’activitat és molt baix i les perspectives continuen sent febles. El volum de l’obra executada s’ha mantingut estable en relació amb el primer semestre de l’any passat, però ha disminuït una mica respecte del semestre anterior. La millora general del context econòmic i l’estabilització de preus apunten un tímid repunt en noves construccions, “però no arriba a tenir una continuïtat prou sòlida”, diuen les enquestes. L’obra contractada presenta una tendència cada cop més favorable, però continua sent insuficient per consolidar una millora clara. Les perspectives són poc optimistes, si no es beneficia l’impuls creditici i es recuperen millor el mercat laboral i els ingressos de les llars. 
Quant al comerç minorista, ha estat el sector més discret. Malgrat la millora de la conjuntura turística, la falta de to del consum continua retardant-ne la reactivació. Les branques de roba, calçat, electrònica, higiene i sanitat mostren un clima pessimista, i la de l’equipament de la llar i els supermercats i grans magatzems mostren una evolució més favorable. La debilitat de la demanda i l’augment de la competència, així com l’augment dels costos d’explotació i la pèrdua d’atractiu de la zona, són els símptomes que reforcen unes perspectives negatives. “La globalització ha estat l’element pel qual el comerç d’Andorra ha perdut l’especificitat que tenia; Andorra era una destinació de preus i ara s’ha d’adaptar a ser una destinació d’oci on el preu encara és atractiu”, va destacar Pantebre. 
Pel que fa al sector hoteler, la recuperació és la més positiva i va lligada amb el to favorable de la demanda turística. El grau mitjà d’ocupació ha augmentat en termes interanuals per turistes sobretot procedents d’Espanya, però també d’altres mercats, com el rus, que ha compensat la reculada dels turistes francesos. Les perspectives continuen sent positives. Tot i això, des del sector, encara denuncien la manca de personal qualificat, l’augment dels costos d’explotació, l’agument de la competència i la debilitat de la demanda. 

ACCIONS PER AL 2018
Els eixos d’actuació de la cambra per a l’any vinent són, entre d’altres, potenciar la formació. Així, a l’abril, es té previst fer un curs d’auxiliar de xarcuteria i carnisseria, per la dificultat de trobar treballadors preparats. També es vol continuar donant serveis d’assessorament i formació especialitzada en comerç minorita, i continuar amb les missions empresarials amb Actua i els ministeris d’Economia i Exteriors, així com continuar en el treball d’acompanyament a les empreses des del Servei d’Atenció a la Petita Empresa (SAPE). La CCIS insisteix en la regulació de l’aviació civil, com un potencial sector a impulsar i, per altra banda, continua reclamant la Cort arbitral per resolució de conflictes ràpids. A més, vetllarà per fer un seguiment amb la resta d’associacions empresarials de les negociacions de l’executiu amb la Unió Europea. 

 

La Cambra de Comerç acorda amb el Govern una nova fórmula per finançar-se

La CCIS ja ha acordat amb el Govern una nova fórmula per finançar-se. A més de les aportacions dels socis i d’ingressos, com la formació, la Cambra depèn d’una quantitat que cada any li dona l’executiu. La quantitat varia segons unes dades, i aquest ha estat un dels motius pels quals la Cambra vol adaptar el text de la llei que la regula. Finalment, s’ha arribat a una aportació fixa que cada any tindrà la CCIS. La Cambra ja ha presentat el nou text de la llei de la CCIS al Govern perquè, si pot ser, entri a tràmit parlamentari abans que s’acabi l’any. Entre altres aspectes, també es regula el grau de  representativitat que té cada sector. 

 

Cambra de Comerç
enquestes
conjuntura

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte