L’impacte de l’IPC d’aquest any, estimat en un 2,4% malgrat que ja és segur que serà superior, així com el diferencial entre l’IPC previst per al 2023 (4,5%) i el que va acabar sent (7,1%), la previsió de fins a 62 noves contractacions i la paga de jubilació dels 24 treballadors que es jubilaran l’any vinent, han elevat el pressupost del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària per al 2024 fins als 104.957.045 euros, un 8,9% més del pressupostat per a aquest exercici.

Així es desprèn de la memòria que acompanya el projecte de comptes per al 2024 de la parapública entrat a tràmit parlamentari al Consell General, que posa de manifest un increment del 10,5% de les despeses de personal, que passen dels 45 milions estimats per a aquest any a 49,7 milions de cara a l’any vinent.

D’aquests, fins a 1,5 milions corresponen a les noves contractacions per als denominats projectes estratègics de país. Així, pel que fa al projecte de Salut mental i el desplegament del Pisma, es preveu incorporar dos facultatius (un psicòleg i un neuropsicòleg), un terapeuta ocupacional, un treballador social, vuit infermeres, tres tècnics de cures auxiliars d’infermeria i un administratiu. En el cas del projecte per separar Urgències i SUM, s’ha fixat la contractació de cinc facultatius, quatre infermeres i d’un tècnic de transport sanitari.

Així mateix, es faran també 24 contractacions i el pagament de tres complements de responsabilitat afegida (CRA) en diferents serveis del SAAS, com ara envelliment i salut, medicina interna, rehabilitació, anestèsia i reanimació, urgències, anatomia patològica i farmàcia entre d’altres, als quals es destinarà 560.000 euros, i cinc noves contractacions i dos canvis de categoria professional en les àrees de direcció econòmica i recursos generals, pressupostades en 130.000 euros.

D’altra banda, la inflació impacta de ple en el capítol de despeses corrents de béns i serveis, que augmenten un 4,1% i passen dels 40,8 milions estimats per a aquest any a 42,5 el 2024. En aquest capítol destaca la partida destinada a lloguers, que creix un 18,4% i arriba als 2,2 milions d’euros, i que és on s’inclou el nou espai per situar el centre de salut mental. Així mateix, forma part d’aquesta dotació també el lloguer de l’edifici on s’ubica el centre sociosanitari El Cedre, llogat al Fons de reserva de jubilació per un import de 520.619 euros.

Quant a les inversions, la partida prevista ascendeix a 3,7 milions d’euros, un 55,6% més respecte a aquest exercici. Entre aquestes, i dins l’àrea de sistemes d’informació, destaca el projecte per millorar la versió de la història clínica compartida (HCCA), un canvi que es calcula qye pugui estar llest l’abril vinent, així com la implantació d’aquesta a altres col·lectius, com poden ser psicòlegs i odontòlegs. També es té la intenció de treballar en la recepta electrònica de medicaments així com en la digitalització dels programes de cribratge.

Pel que fa a infraestructures i manteniment, i al marge de la renovació i reposició de material divers, destaca la renovació de la quarta planta d’hospitalització per ubicar el servei de Salut mental a l’ala Andorra, la reforma dels espais alliberats a la planta -3, pertanyents a l’hospital de dia de salut mental, per ubicar-hi el servei d’Oncologia, així com el disseny de l’avantprojecte del nou edifici hospitalari i corporatiu per incrementar la superfície operativa de l’hospital actual.

Finalment, les despeses financeres s’han previst en 67.400 euros, un 9,8% més de les que s’esperaven aquest 2023.

59,8 milions d’euros d’ingressos patrimonials
En relació amb els ingressos, el SAAS ha previst que els patrimonials, és a dir els corresponents a la facturació dels diferents serveis, s’incrementin un 2,2% i ascendeixin a 59,9 milions d’euros l’any vinent, mentre que la transferència de Govern per equilibrar el dèficit  operatiu s’ha estimat en 41,3 milions, el que representa un increment del 17% respecte al pressupost d’aquest any, degut a l’impacte de la inflació (3,1 milions d’euros) així com de les noves contractacions i de les consolidacions (3,9 milions).

Respecte als ingressos patrimonials, fins a 21,8 milions corresponen a hospitalització, un 5,5% més que enguany, 3,9 a Urgències, un 22,5% menys que aquest any per les accions iniciades per mirar de descongestionar el servei, i 32,87 per les consultes externes i l’activitat d’ambulatori, un 4% més del pressupostat per al 2023. Així mateix, es preveu ingressar 1,1 milions per a altres serveis (aparcament, lloguer de consultoris i material...).