L’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals (AATF) està a l’espectativa de com quedarà la modificació anunciada pel ministre de Finances, Jordi Cinca, de l’Impost de Societats (IS). Segons asseguren des del col·lectiu, els empresaris tenen el neguit de fins on els pot afectar i, ara per ara, “es desconeix l’abast”, va explicar el vicepresident de l’associació, Marc Vilallonga. Com a experts, consideren que qualsevol modificació tributària pot generar més inseguretat jurídica, però també entenen que l’impost s’ha d’ajustar. Això sí, consideren que el tipus del 10% no s’hauria de tocar i que les deduccions que es van dir que s’eliminarien “s’haurien de reduir i no eliminar-les o fer-ho paulatinament”, va dir Vilallonga.
Fa uns mesos, Cinca en una roda de premsa celebrada el 18 d’abril passat va manifestar que deduccions com la de noves inversions o creació de llocs de treball s’haurien d’eliminar. Durant l’evolució de l’IS, amb més de cinc anys de trajectòria s’ha comprovat que empreses amb beneficis amb les deduccions aplicades no tributen, i “pot ser li costen diners de retornar al Govern”, va explicar Vilallonga. Per això des de l’AATF diuen que poden compartir la reflexió de l’executiu pel que fa a ajustar l’impost perquè percentualment tributi més qui més beneficis tingui. Però no tenen clar si només s’aplicaran modificacions en aquestes dues deduccions, arribant a eliminar-les, o en altres. Ara per ara ho desconeixen. A més a més, consideren que per no generar més inseguretat jurídica, les modificacions del marc fiscal han de ser mínimes i sempre garantint “conceptes estructurals de l’impost com és el tipus”. Segons Vilallonga, “el 10% és un tipus baix i que és competitiu si es vol atreure empreses i no s’ha de tocar”.
Des de l’AATF afirmen que a l’empresariat els preocupa com s’aplicaran aquestes modificacions. “Cal que siguin modificacions que no afectin l’exercici en curs, o que siguin per l’exercici vinent, perquè del contrari podrien constituir vicis d’inconstitucionalitat”, va explicar Vilallonga.
Des de l’AATF, tal i com ja s’ha fet en altres textos referits a fiscalitat que ha treballat el Govern, esperen que l’executiu els passi el text sobre les modificacions de l’IS per poder fer les al·legacions o comentaris adients com a experts i portaveus del col·lectiu. Aquesta modificació es preveu fer efectiva abans que acabi la legislatura.
“Estem al límit de ser atractius en pressió fiscal”
Marc Vilallonga recorda que com altres actors econòmics consideren el nivell de pressió fiscal que estadística va xifrar al 2017 en 24,5% com “un nivell moderat i no baix”. Vilallonga remarca que Irlanda, com a país que també vol atreure inversió estrangera, té una pressió d’un 23,8% i “si volem tenir una pressió baixa, ha d’estar per sota d’aquesta xifra”, va dir. Des de l’AATF, s’afegeixen al resultat de l’estudi fet per la Cambra de Comerç que situa en el 25% el límit al que pot arribar la pressió fiscal d’Andorra si vol continuar sent competitiva, per tant, “estem al límit de continuar sent atractius”, va explicar Vilallonga.
Els assessors consideren que encara existeix la preocupació al sector de si pujarà o no aquesta pressió fiscal, per exemple, des del comerç estan especialment neguitosos. El col·lectiu, com a experts, considera que s’ha de tenir “màxima prudència”. Segons Vilallonga, com a vicepresident de l’AATF el que s’ha de fer per mantenir aquesta pressió fiscal en nivells baixos, és que “el nivell de recaptació hauria de ser suficient i el que s’ha de tenir el coratge és de fer més eficient les administracions, Govern i comuns, tal i com ho ha fet el sector privat des del 2008 amb la crisi”. Tal i com consideren diferents estaments polítics i econòmics, des de l’AATF creuen sobredimensionades les administracions del Principat.
D’altra banda, a més d’aconseguir mantenir aquest nivell de competitivitat des de l’AATF critiquen, com ja ho han fet la Cambra i la CEA, que l’executiu no hagi fet els deures d’una divulgació correcta de tot el desplegament del marc fiscal i de l’obertura econòmica. Segons Vilallonga, s’han de difondre missatges com el de la setmana passada del director de l’OCDE,Pascal Saint-Amans, de que Andorra ja no és una preocupació per l’OCDE, i està fent els seus deures.