Finalment, i després de les prop de 13.000 signatures en contra que l’Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU) va lliurar divendres al Consell General, la taxa de carboni no serà d’aplicació aquest any i es deixarà la seva entrada en vigor per al primer de gener del 2022. 

Així ho han anunciat aquest matí els tres presidents dels grups parlamentaris que donen suport al Govern, Carles Enseñat (DA), Ferran Costa (L’A) i Carles Naudi (CC), que han confirmat que esmenaran el projecte de llei de modificació de la Llei d’impostos especials per retardar l’aplicació de la taxa.

D’aquesta manera, com ha apuntat Costa, en el cas que finalment la nova taxa acabi repercutint en la ciutadania “no ho farà fins sis mesos més tard del que s’havia previst inicialment”, un període que des de la majoria parlamentària es veu com “un bon punt d’equilibri” entre la demanda que hi havia per part de la població, especialment des de l’ACU però també des de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca), i la possibilitat que el Govern “pugui continuar tirant endavant” les mesures que es volen impulsar gràcies a aquesta taxa finalista i que “ha d’afectar en positiu els ciutadans, sobretot pel que fa al transport públic”.

Interpel·lat sobre el paper que les 13.000 signatures contràries han tingut en la decisió, Costa, que ha destacat que “no podem anar en contra de les polítiques internacionals envers la sostenibilitat” perquè “són bones per a Andorra i creiem en elles”, ha volgut evitar parlar de “mesures de pressió” i ha insistit que “totes les forces parlamentàries som molt sensibles al que diu la ciutadania sempre” i que “en qualsevol projecte o proposició de llei, i en aquest també, es té en compte tots els actors afectats”. I per això ha defensat que “el punt d’equilibri assolit amb el Govern és molt positiu per a tota la ciutadania”.

Així mateix, el president del grup liberal, que ha exercit de portaveu de la majoria, ha recordat que el projecte de llei “ja preveia una gradualitat” en l’aplicació de la taxa, una gradualitat que en el cas per exemple del gasoil de calefacció era de fins a sis anys, i ha defensat que els beneficis per als ciutadans, com els lligats al foment del transport públic, “superen amb escreix” el que comportarà l’aplicació de la taxa.

Precisament, en relació amb aquests beneficis, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha avançat que malgrat que es retardi l’entrada en vigor de la taxa el Govern tirarà endavant l’abonament de 30 euros mensuals per al transport públic, abonament que podria estar en marxa de cara al setembre.

Calvó, que ha recordat que un abonament per anar al Pas de la Casa costa avui en dia uns 2.000 euros l’any i que per anar a la Massana en costa uns 1.000, de manera que “la reducció és considerable per a aquells que utilitzen el transport públic de forma habitual”, ha destacat que “el mantindrem per aquest any perquè entenem que trenca aquesta barrera d’accés al transport públic pel que fa al seu preu”.

La ministra, que ha insistit que aquest abonament de 30 euros mensuals és “una mesura fonamental”, ha precisat, però, que altres iniciatives previstes com són la reducció del preu del transport escolar o la implementació d’un transport per a joves “sí que quedaran posposades fins al 2022”.

El PS vol anar fins al 2023

D’altra banda, des del grup parlamentari socialdemòcrata s’aposta perquè els preus dels carburants es mantinguin fins a l’any 2023 tot i que no es vol posposar l’aplicació de la taxa. “Ja estem d’acord amb aquesta taxa i que sigui d’aplicació immediata, tot i que ho volem fer d’una altra manera”, ha destacat el conseller general socialdemòcrata Quim Miró, que ha precisat que la formació proposa en les esmenes presentades al projecte de llei de modificació de la Llei d’impostos especials que “a partir del 2023 la taxa sigui aplicable de manera esglaonada durant sis anys i que aquest primer període 2021 i 2022 sigui aplicable, però que sigui assumida en la seva totalitat pel Govern”.

En aquest sentit, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha defensat que “no s’ajorni” la taxa, ja que suposa “un volum important de diners per finançar les polítiques mediambientals”. I ha insistit que “no podem estar de cap manera a favor que una d’aquestes polítiques fonamentals com és la dotació del fons verd pateixi un ajornament d’una llei que ja ha tingut una tramitació més llarga del que s’havia esperat”.

Així mateix, López, que ha recordat que es tracta d’una qüestió que “té un impacte important amb el poder adquisitiu de les empreses que fan servir la locomoció com a matèria primera en un any que encara es preveu complicat i difícil”, ha demanat també “no menystenir” i tenir en compte el tema del diferencial de preus amb els països veïns, especialment amb el veí del sud. En aquesta línia, el parlamentari socialdemòcrata ha apuntat que Espanya es planteja també una taxa d’hidrocarburs i un possible augment de preus però de cara al 2023, i ha insistit que el país “no es pot permetre que circulin informacions que diguin que el preu del carburant és més car a Andorra que no sé a quina benzinera de prop del país”. 

Quant al manteniment de l’abonament de transport públic a 30 euros mensuals per aquest any, López ha dit que “és una mica contradictori amb el que han proposat ajornant la taxa de carboni fins al primer de gener del 2022” i ho ha atribuït a “alguns ajustaments de decisions a l’últim moment”.


L’Asidca reitera que cal retardar-la al 2023

L’Associació d’Importadors  i Distribuïdors de Carburants (Asidca) valora positivament el canvi anunciat pel Govern i els grups parlamentaris que li donen suport però segueix insistint que la data idònia perquè la taxa de carboni entri en vigor és l’1 de gener del 2023. El sector argumenta que tant França com Espanya han decidit endarrerir els canvis fiscals previstos fins a aquesta data, i per tant Andorra no ha de moure fitxa abans d’hora si vol mantenir la competitivitat. Ara, l’Asidca vol esperar veure com estan redactades les esmenes abans de fer cap pas.