Arran del seguit de trobades amb els afiliats de cara a tirar endavant el programa Fem empresa per tal d’intentar ajudar els negocis, la Cambra de Comerç Indústria i Serveis ha constatat la necessitat de poder ampliar el termini per al retorn dels crèdits tous, una mesura que permetria que les empreses “poguessin gestionar millor la tresoreria” en el moment en què es torni a certa normalitat.

Així ho van exposar ahir el president de la CCIS, Miquel Armengol, i la directora de l’entitat, Pilar Escaler, en la presentació del nou programa de suport empresarial, on van precisar que ja han traslladat la demanda d’ampliar les carències dels crèdits tous fins als anys 2024 o 2025 o la possibilitat de reconvertir-los en préstecs a més llarg termini.

Armengol, que va destacar que una iniciativa d’aquestes característiques seria especialment positiva per a aquells sectors com ara la restauració, l’hoteleria, els locals d’oci nocturn, les agències de viatges o transport de viatges, va assegurar que aquesta mesura tindria un “doble afecte”, ja que no únicament seria beneficiosa per a les empreses que han de retornar aquests crèdits, sinó també pel Govern. I és que “si els crèdits s’acaben al març i els diners s’han de tornar potser hi haurà qui no ho podrà fer”, va apuntar el president de la CCIS, que va insistir que si s’allarguen hi ha més possibilitats que s’acabin retornant. En aquesta línia, Armengol, que va admetre que caldrà veure com es pot fer tècnicament aquest canvi, es va mostrar convençut que amb una major carència dels crèdits el “Govern tindrà més seguretat que no haurà d’executar els avals que ha fet”.

Per la seva part, Escaler va recordar que el múscul financer de moltes de les empreses que han hagut de recórrer a mesures com les suspensions temporals del contracte de treball (STCT) o les reduccions de la jornada laboral (RJL) “és petit”, i va defensar la necessitat d’ampliar els terminis per retornar els crèdits per no malmetre més aquest múscul en el cas que l’activitat tardi a reprendre’s.

D’altra banda, la directora de la CCIS va explicar que en les més de vint trobades celebrades amb les empreses per elaborar el nou programa de suport s’ha constatat també que “les empreses valoren positivament les mesures econòmiques del Govern” per fer front a la crisi provocada per la pandèmia de coronavirus. Amb tot, entre les conclusions de les reunions, es fa palesa també la necessitat que hi hagi “més interlocució del Govern quan s’hagin de prendre mesures” i que “es comparteixin a l’avança”. 

A més, va continuar Escaler, les empreses, “conscients que els recursos públics són limitats”, demanen també més “objectivitat i racionalització” a l’hora de distribuir aquests recursos i, sobretot, que “s’eviti un nou confinament total”.

En el cas concret del comerç i del sector turístic s’aposta per “seguir la línia” ja iniciada però es demana que “es treballi per canviar el model turístic”, mentre que des de la construcció se sol·licita que es mantinguin els nivells d’inversió pública.

Les empreses plantegen també altres qüestions, com ara la necessitat de resoldre els problemes de la Justícia, fomentar la mediació i l’arbitratge, l’opció que treballadors en STCT i RLJ puguin fer formacions així com l’agilització de tràmits administratius i duaners.

Altres aspectes que es plantegen ja a més llarg termini, es demana una estratègia com a mínim a 20 anys vista, el manteniment de la pressió fiscal i que no superi el 25%, promoure la transformació digital de les empreses i millorar els infraestructures de comunicacions.


Nou programa per ajudar i mirar d’evitar que “caigui cap negoci”

Amb la voluntat d’“ajudar i evitar que caigui cap negoci, o ho facin els mínims possibles”, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis posa en marxa el programa Fem Empresa, dissenyat a partir de les necessitats expressades des de les pròpies empreses, i que busca “donar suport a les empreses i treballar per a la seva recuperació”, segons va detallar Miquel Armengol. Així, amb aquesta iniciativa la CCIS aposta per oferir noves eines i recursos per tal de fomentar una ràpida recuperació econòmica que repercuteixi en el futur i en el benestar de la ciutadania.

Tal com va detallar la directora de la Cambra, Fem Empresa consta de cinc eixos, alguns dels quals no es posaran en marxa fins al primer trimestre de l’any vinent. D’una banda, s’oferirà assessorament en mesures econòmiques i temes fiscals i legals, un servei que “ja fèiem de fa anys però al qual se li vol donar un impuls”, va detallar Pilar Escaler, que va explicar que el programa preveu també serveis d’ADR (mediació, conciliació i fact findings) per mirar de “donar una sortida més ràpida a possibles conflictes empresarials i evitar que acabin a la Justícia”.

Així mateix, Fem Empresa inclou formacions adaptades al context actual i a les noves tendències i la posada en marxa, ja l’any vinent, d’un programa de viabilitat empresarial i un de transformació digital. En aquest sentit, Escaler va explicar que s’està mirant de poder tenir alguna ajuda per tal de poder oferir a petits negocis la possibilitat de fer-los plans de viabilitat, a la vegada que també es preveu poder comptar amb algun assessor per ajudar aquestes empreses més petites a poder articular un pla de negoci.

D’altra banda, i davant la voluntat anunciada per l’executiu de revisar algunes deduccions de determinades figures impositives, la directora de la Cambra, que va insistir en la necessitat de no apujar els tipus nominals ni de l’impost general indirecte (IGI), impost de societat (IS) i impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), va defensar que les empreses “necessiten deduccions en l’àmbit de formacions i també per a la transformació digital”.

El programa Fem Empresa ha estat elaborat gràcies a les conclusions de les més de 20 reunions sectorials que la Cambra ha mantingut amb els principals sectors econòmics durant els mesos d’octubre i novembre, a través d’entrevistes amb representants d’activitats com són la indústria, la construcció, els transports, la banca i els serveis.