“Compartim els objectius tot i que algun detall no acaba de quadrar”. D’aquesta manera es valora des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), l’allargament del permís de paternitat fins a les vint setmanes, un projecte que ha estat presentat aquesta setmana per la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena. D’aquesta manera, tal com destaca el director de la CEA, Iago Andreu, un dels aspectes que cal tenir en compte són els costos que la mesura tindrà per a la CASS que ja està “prou carregada”, la qual cosa hauria d’obrir un debat sobre quines qüestions s’haurien de prioritzar o com es farà un control de la despesa. “La situació no s’hauria de veure individualment” sinó tenint en compte els “recursos limitats” de la seguretat social, segons Andreu.

D’aquesta manera, “d’entrada es comparteixen els objectius de la distribució de càrregues tan igualitària com sigui possible”, ja que es tracta d’un “principi” amb el qual estan d’acord. Qüestionen, però que la mesura tingui efecte, perquè per exemple veuen que “en algun detall és un pèl massa intervencionista” com per exemple en el fet que els permisos no puguin ser transferibles. Valoren positivament, però que sigui una mesura gradual “i revisable”, ja que el 2028 es podrà valorar l’efecte de la seva implementació, tal com explica el director de la CEA. Per aquest motiu defensa que cal que hi hagi aquesta “oportunitat” de revisió i de possible flexibilització de les mesures.

“Cal una reflexió més enllà del contingut de la baixa”, afegeix Andreu, per a qui cal tenir en compte molt especialment els costos tant “directes com indirectes” i en aquest sentit, exposa que en aquest cas suposa un cost indirecte més per a les empreses que ja han de fer front a altres despeses.

Des d’altres entitats empresarials del país, Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i Empresa Familiar Andorrana han declinat valorar l’augment del permís de paternitat.