L’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) implica que la llei de contractació pública s’hagi de reformular. Aquesta és la principal conclusió que han exposat avui tant el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, com el catedràtic de la Universitat de Saragossa i director de l’Observatori de la Contractació d’Espanya, José María Gimeno, en una jornada de treball sobre la qüestió que s'ha celebrat avui en un conegut hotel d’Andorra la Vella.

“Hi ha apartats que no compleixen amb les normatives europees, i per això s’ha de començar a treballar amb les modificacions, ja que quan ens entri tot el cabal comunitari el nostre teixit empresarial ha d’estar igual de protegit que el dels altres països”, ha afirmat Cadena. “Fins ara –ha afegit– hi havia una reglamentació no extensiva, una mica laxa, i per tant era més fàcil que entressin empreses de fora que no pas nosaltres poder sortir, així que hem d’homologar les dues facetes perquè hi hagi col·laboració amb les mateixes condicions”. Així, segons el president dels empresaris, “demanem que es treballi per identificar quins són els mecanismes de protecció dels països europeus per les seves pimes i que l’adoptem”, ja que “no podem estar de braços creuats i que després tinguem un problema”.

Sobre la modificació legal que reclama la patronal, es prepara des de finals de l’any passat i els pròxims mesos es presentaran propostes per adaptar-se a la realitat europea. Ara bé, en l’àmbit intern, la CEA reclama la unificació de la contractació pública, ja que fins ara les normes comunals no s’apliquen des del Govern. “És important que sigui homogeni i que tinguem tots els mateixos paràmetres, i que aquests paràmetres no entrin en contradicció amb els dels països veïns i el conjunt d’Europa”, ha afirmat Cadena.

En un sentit similar s'ha expressat l’expert espanyol invitat per la patronal. Així, Gimeno ha afirmat que la norma “no s’ha adaptat als estàndars europeus, i per això no passaria el filtre en el moment que tingui lloc l’associació”, ja que “és excessivament burocràtica i ve molt heretada de pràctiques de fa trenta anys que ja s’han abandonat”.

A més, el catedràtic aragonès ha apuntat que el que ha de fer Andorra és “conèixer la seva realitat i saber en quina mesura pot adaptar la contractació europea des de la visió estratègica per evitar efectes negatius”, perquè “Europa busca garantir que l’entorn productiu de cada país no pateixi amb una aplicació no adequada en les regles de contractació pública”. Per això, ha afegit, “no podem veure-la com una eina només de competència amb altres països, sinó com una oportunitat de país per fer inversions i treballar per la ciutadania”.

Patronal i Govern treballen una opció “intermèdia” per les quotes
El president de la CEA, Gerard Cadena, ha explicat avui l’estat de les negociacions entre el Govern i la patronal sobre les restriccions de les quotes d’immigració dels temporers. En aquest sentit, Cadena ha revelat que la CEA va reclamar “l’afectació real” que hi pugui haver respecte a la intenció de l’Executiu de tornar a la situació prèvia a la pandèmia, l’any 2019, quan es va decidir relaxar els mecanismes de control per donar autoritzacions.

"Nosaltres vam demanar una sèrie de condicions, com ara saber les persones que estaven interessades a passar de la quota d’hivern a la d’estiu i al contrari, i ells es van comprometre a tenir un recompte”, ha assegurat Cadena. A partir d’aquí, segons el president dels empresaris, “el Govern valorarà la possibilitat de fer una proposta intermèdia i no tancada, de manera que es pogués renovar parcialment la quota d’estiu”.

Aquesta situació afectaria sobretot els sectors de l’hostaleria i la restauració. Sobre això, Cadena ha puntualitzat que “hi ha un problema per trobar gent, però no és propi només d’Andorra, sinó que també passa als països veïns”. D’aquesta manera, ha afegit, “caldrà veure si la situació s’estabilitza, però això depèn de la capacitat de creixement d’Andorra, i per part nostra sempre és preferible créixer que no decréixer”. Per tant, “farem tot el necessari per trobar la millor solució perquè els empresaris no es trobin amb dificultats”.