Malgrat dir que aquest 2016 que hem deixat enrere “ja s’ha vist la llum al final del túnel”, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, considera que “estem arribant al final de la part dura de la crisi però no dic que la crisi s’hagi acabat”, va dir. Altimir considera que el 2017 serà un any “indecís” perquè estarà tot plagat de canvis i augura un any complicat per al sector financer.
L’intercanvi d’informació fiscal tindrà “un efecte molt gran en el sector bancari, els bancs tindran un any molt dur el 2017”, va explicar Altimir. Per altra banda, aquesta previsió d’incertesa de cara a l’any que comencem també la fa per a altres sectors. “El comerç, malgrat l’època d’alt consum que tenim ara per Nadal, tampoc acaba de tirar i la gent viatja i paga hotels però no gasta gaire a les botigues”, va remarcar Altimir.
L’any 2016 ha deixat, segons el representant de la patronal, qüestions pendents que s’hauran de resoldre durant aquest any. Pel president de la CEA són quatre els punts importants que s’han de tractar, i lamenta que  alguns no s’hagin resolt durant l’exercici que hem tancat. Es tracta de tres reformes anunciades encara pendents de formalitzar. Són la del Codi de relacions laborals, la reforma sanitària i la de la funció pública. El quart punt és l’acord d’associació amb la Unió Europea.  
Pel que fa al Codi de relacions laborals, des de la patronal consideren que la reforma s’ha d’adequar a la nova realitat.

Regular l'edat de jubilació
Segons la patronal, la reforma del Codi de relacions laborals ha d’incloure certs aspectes que ells consideren imprescindibles. La Confederació Empresarial considera important que es reguli l’edat de jubilació. “En l’actual Codi de relacions laborals no hi ha aquesta regulació i no es concreta, i per tant un treballador pot treballar fins a esperar a que l’acomiadin”, va dir Altimir. Segons el president de la CEA, alguns tipus d’empreses necessiten treballadors que quan arriben a una certa edat ja no poden fer la seva funció i  “l’edat de jubilació s’ha de concretar”. Altres aspectes que ha de preveure el nou Codi de relacions laborals són “facilitar la contractació, donar protecció al treballador però també a l’empresari i regular tipologies de contractes com el de pràctiques”, va apuntar Altimir. 
Per altra banda, des de la CEA continuen criticant que el Govern encara “no doni prou facilitats a l’hora de muntar un negoci perquè encara es triga dos i tres mesos”, va dir Altimir. “Ens venem com un país interessant per atreure inversió estrangera i encara hi ha inseguretat jurídica per modificacions en impostos, increment de cotitzacions i modificacions en lleis que acaben d’entrar en vigor”, va dir. 
Finalment, Altimir considera important l’impuls que des de la Confederació Empresarial s’està donant per crear la marca Andorra, però diu que serà un procés llarg en el qual també s’ha d’implicar l’executiu.


“De moment encara no veiem quins són els avantatges per a Andorra d’associar-se amb la UE”

Les negociacions que s’estan fent i que es faran per a l’acord d’associació amb la Unió Europea serà un dels aspectes que centraran l’atenció de la confederació que representa la patronal andorrana. Segons el president de la CEA, els assessors que tant la CEA com també la Cambra de Comerç van contractar per tenir una àmplia informació d’aquest acord remarquen “la desigualtat d’aquest pacte entre un país tan petit com Andorra i Europa i no veuen de moment quins són els avantatges que tindrà per al Principat aquest acord d’associació”, va explicar Altimir. Coincidint amb el que ja va expressar el president de la Cambra, Marc Pantebre, que ara per ara amb aquest acord només veuen “moltes obligacions que hem de complir des d’Andorra”, esperen que se’ls doni també contrapartides a aquests compliments requerits al Principat. “El més important és que ens expliquin, i ens en donin una llista, quins són els avantatges per a Andorra d’aquest acord d’associació amb Europa”, va dir Altimir. Mentrestant, la patronal està vigilant per veure com es desenvolupen les negociacions.