Diari digital d'Andorra Bondia

La CEA tem que aquest any tanquin més empreses perquè la recessió es manté


Escrit per: 
Redacció


La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va sostenir ahir que no veu símptomes de recuperació econòmica al Principat i es va mostrar preocupada pel tancament d’algunes societats “històriques”, després de la suspensió de pagaments d’empreses com la papereria Sol.

 El president de la patronal, Xavier Altimir, tem que en els mesos vinents hi hagi més tancaments d’empreses com a conseqüència d’una recessió que no acaba de passar. Altimir, que està a l’expectativa de les mesures resultants de les taules de treball, va tornar a demanar “mesures valentes” i va reiterar que iniciatives com el tancament d’alguns diumenges a la tarda “perjudiquen la creació de llocs de treball”.

El president de la CEA va assegurar que “algunes empreses del país “han hagut de presentar suspensió de pagaments, i no seran ni les primeres ni les últimes”. Altimir va argumentar que “des de finals del 2007 i principis del 2008 [algunes societats] han pogut anar aguantant, però ja veurem els resultats de moltes empreses en els propers mesos”. El responsable de la patronal va mantenir també que “si no es comença a prendre les mesures necessàries, com intentar fer davallar la despesa, pot passar que s’arrossegui tota l’empresa”.

En aquest sentit, Altimir va assegurar que el Govern “està prenent mesures que van en contra que es creï llocs de treball” i que, ben al contrari, poden suposar “que se’n destrueixi”, en referència al tancament d’alguns diumenges a la tarda. En aquest sentit, el president de la patronal va apuntar que “entre el 2006 i el 2010 s’ha destruït entre 4.000 i 5.000 llocs de treball, i de cara al mes vinent podem tornar a quedar per sota dels 40.000”. Pel que fa al tancament parcial dels diumenges, Altimir va afirmar que “no veiem que tingui relació directa amb la conciliació de la vida laboral” i va afegir que “hem de saber en quins moments es pot tirar endavant determinades iniciatives”.

Tanmateix, la CEA va valorar de forma positiva la intenció del Govern d’incloure una partida del pressupost 2011 per crear un parc tecnològic i l’impuls de crèdits tous per a les empreses que optin per la innovació. La patronal, que està pendent de les mesures que es prendran com a conseqüència de les taules de treball, va recordar algunes de les propostes realitzades, entre les quals va destacar l’obligatorietat d’inscriu-re’s al Servei d’Ocupació i la flexibilització del sistema de quotes quan no hi hagi mercat intern.

Pel que fa a la llei de comptabilitat, el president de la CEA va valorar de forma positiva que s’apliqui sancions a partir de l’exercici 2010 i que s’hagi incrementat el llindar per al sistema simplificat fins als 250.000 euros, si bé la patronal hauria volgut “que fos una mica més elevat”, ja que la seva proposta arribava fins als 300.000 euros. D’altra banda, en relació amb l’anunci del cap de Govern, Jaume Bartumeu, que es modificaran les lleis laborals, el representant de l’empresariat va criticar que “s’estan canviant constantment les lleis, ja que has fet unes inversions que no t’han servit de res, i això només serveix per tirar els diners”. Sobre aquesta qüestió, la directora de la patronal, Mònica Codina, va demanar un pacte d’Estat sobre els grans temes que, almenys, permeti “saber les regles del joc per als propers sis o set anys”.

Presentació de la memòria
Codina va fer aquestes declaracions coincidint amb la presentació de la memòria 2009, un any en què la patronal va incorporar quatre noves associacions empresarials i deu societats de diversos sectors. D’aquesta manera, la CEA representa un total de 620 empreses i 12.000 treballadors, el 35 per cent de la massa salarial del sector privat. Pel que fa a les accions dutes a terme l’any passat, Codina va destacar les esmenes aportades al paquet de lleis fiscals i les propostes fetes a les taules de treball, els convenis amb les pimes de Catalunya i de Bulgària i la decisió de crear la branca de joves empresaris.

Òscar Ribas defensa una llei d’inversions estrangeres que aporti valor afegit i eviti la saturació sectorial
L’excap de Govern i ambaixador especial amb la missió de desenvolupar les relacions amb Europa, Òscar Ribas, va defensar ahir un model d’obertura al capital estranger que defugi plantejaments generalistes, que aporti un clar valor afegit i que previngui la concentració sectorial.
Ribas va mantenir ahir, en l’acte de presentació de la memòria 2009 de la CEA que va tenir la presència d’una vuitantena de representants del món polític i empresarial, que cal “fugir de còpies estereotipades i mirar pels nostres interessos nacionals”. L’ambaixador va lamentar el “fracàs del marc actual” i  va posar com a model el projecte de reglament presentat l’any 1984.

Ribas va mantenir que cal adequar la llei “a les necessitats, a la demanda i a la situació laboral” i que la norma ha de servir per “millorar les condicions econòmiques i socials”. En aquest sentit, l’excap de Govern va sostenir que cal “deixar passar les empreses que puguin aportar molt més que les d’aquí” i que “el capital ha de merèixer una consideració secundària”. Finalment, Ribas va alertar dels “perills d’una obertura descontrolada” i basada únicament en el creixement econòmic –sense fixar-se en el desenvolupament– i va defensar la necessitat d’imposar unes condicions concretes que aportin valor afegit i que “limitin la discrecionalitat del Govern a l’hora de decidir”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte