Diari digital d'Andorra Bondia
El president de la CEA, Gerard Cadena, al centre, amb el vicepresident, Miquel Àngel Armengol, i la secretària, Elena Redondo.
El president de la CEA, Gerard Cadena, al centre, amb el vicepresident, Miquel Àngel Armengol, i la secretària, Elena Redondo.

La CEA vol que els autònoms tinguin un seient al consell de la CASS


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M.P.

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha fet arribar al Govern una petició perquè els empresaris guanyin un nou seient al consell d’administració de la CASS i hi puguin tenir dos representants en comptes d’un. Concretament, la petició respon a la necessitat que els autònoms “tinguin veu i vot” en l’òrgan directiu de la parapública. “Reivindiquem que els autònoms puguin tenir el seu seient perquè ara els seus temes queden una mica despenjats i caldria un equilibri”, va exposar Cadena, recordant que en el cas dels assalariats, per exemple, ja es tenen dos representants. 
Cadena ho va anunciar en una trobada amb la premsa en la qual també va explicar que l’entitat, amb l’EFA i la Cambra de Comerç, estan acabant d’enllestir un document general “de les prioritats bàsiques” que s’han de tenir presents en la negociació de l’acord d’associació amb la UE, però encara no va entrar en detalls, ja que la intenció és presentar el document el mes que ve.
Justament, en el marc de l’acord amb la UE, una de les seves prioritats són les infraestructures. El president de la patronal va assenyalar que els episodis de talls de carreteres en els punts d’accés al país ha posat de manifest “la precarietat que comporta estar comunicats amb els països veïns, només, amb dues carreteres”. Així, consideren bàsic que es puguin definir clarament les noves infraestructures que han de millorar les comunicacions, siguin viàries, aeroportuàries o a través del tren. Unes millores, però, que Cadena va deixar clar que s’han de fer internament, però també a l’exterior. “No solucionarem res si millorem la nostra xarxa però a les comarques veïnes no hi ha canvis”, va avisar.
Per aquest motiu coincideixen amb l’EFA en la necessitat de crear una taula publicoprivada (o consorci, com ho va anomenar l’EFA) que defineixi les prioritats d’inversió i que eviti que cada vegada que es planteja un projecte pugui quedar bloquejat per qüestions polítiques, com és el cas de l’heliport. De fet, considera “imprescindible” l’heliport, tant per al turisme com per ajudar en la diversificació econòmica, i tampoc va amagar que “som favorables” a tenir un aeroport al país si és factible, si bé també va qualificar de “prioritat” que l’aeroport de la Seu es posi en marxa i “d’una vegada per totes” es pugui utilitzar el sistema GPS.
Pel que fa a les previsions econòmiques, Cadena no va voler parlar de recessió, sinó que ho va reduir a “un possible alentiment de certs sectors”. De totes maneres va garantir que des de la CEA “lluitarem perquè aquest alentiment no es cronifiqui”. 

El problema dels lloguers, per manca d’oferta

La CEA considera que la problemàtica pels preus dels lloguers va lligada, bàsicament, a la falta d’oferta en un moment de molta demanda. “És evident que s’hauran de posar més productes al mercat perquè s’abaixin els preus”, va afirmar Gerard Cadena. En la mateixa línia, considera imprescindible que els comuns facilitin les dades de què disposen sobre habitatges i lloguers, però que sigui de manera agregada. “Es donen xifres i no sé si es queden dins la realitat”, va advertir. Igualment, creu que són les administracions qui tenen a les seves mans les possibles solucions i creu que es podria tornar a rebaixar la cessió econòmica quan fos per construir pisos socials.

CEA
vol
autònoms
cass
seient
consell
tinguin
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic