Diari digital d'Andorra Bondia

La duana tem el desconeixement del tribut sobre la renda dels no residents


Escrit per: 
<M. F.

 

Els responsables de la duana es mostren preocupats pel fet que la gent desconegui les obligacions que comporta l’aplicació de l’impost sobre la renda dels no residents fiscals, que va entrar en vigor l’1 d’abril passat. D’aquesta manera, el director adjunt de la duana, Raül Bartolí, manifesta que durant els primers dies d’implantació d’aquest tribut han rebut molt poques consultes.

De fet, Bartolí destaca que solament tres sectors ‒els notaris, les immobiliàries i les companyies d’assegurances‒ han mostrat un cert interès en aquesta nova imposició a través del plantejament de diferents dubtes, però, en canvi, no han rebut cap altra demanda d’informació d’altres sectors. Aquest fet els preocupa, ja que consideren que potser la gent no és conscient de les obligacions que suposa aquest tribut, que hauran de liquidar cada trimestre, i per tant ho hauran de fer el mes de juliol vinent.
El director adjunt de la duana considera que es tracta d’una llei que pot generar moltes qüestions i li estranya que no s’estigui rebent més demandes. Per això, tem que hi hagi persones que estiguin pagant unes rendes sense ser conscients que estan subjectes a un impost i, per tant, a l’hora de liquidar-lo consideren que es poden trobar amb problemes.
A més a més, expliquen que l’aplicació de l’impost suposa la primera col·laboració estreta entre Duanes i Tributs i Bartolí assenyala que la cooperació fins ara és “excel·lent” i, en detectar-se aquesta manca d’informació, s’ha decidit que des de Tributs s’organitzi una campanya sectorial per informar els diferents sectors de les obligacions que suposa aquest nou impost.
Per la seva banda, els agents de duana també es desplaçaran a les empreses per informar d’aquestes obligacions quan es constati que han contractat un servei que és susceptible de l’aplicació de l’impost de la renda sobre els no residents. “Es tracta de tenir una actitud més proactiva”, va concloure Bartolí.
La tasca que farà la duana en l’aplicació d’aquest nou tribut serà més del control de la lluita contra el frau, tal com recorda Bartolí, mentre que des de Tributs es farà una feina més informativa i d’enregistrament de les cotitzacions.
Per fer aquest control, els agents de la duana han rebut una formació en què està prenent part tot el col·lectiu, i el director adjunt del servei també assenyala que hi ha una part més petita d’agents que han seguit també una formació comptable per estar preparats per fer front al control de les possibles declaracions.
Bartolí destaca que aquesta primera col·laboració entre els agents de la duana i el personal de Tributs és molt interessant, ja que servirà de base per a l’aplicació d’altres impostos i també per a la futura creació de l’agència tributària. 
D’aquesta manera, des de la duana recomanen als operadors econòmics andorrans que verifiquin si en el marc de la seva activitat són pagadors de rendes subjectes a aquest impost, ja que en cas afirmatiu els correspon, en qualitat de pagadors, retenir l’import del tribut, i practicar-ne l’ingrés posteriorment.
Mentre no es fan les sessions informatives i les campanyes de sensibilització, cal recordar que a la pàgina web de la duana, www.duana.ad, hi ha un díptic informatiu sobre les obligacions que suposa aquest tribut, així com exemples pràctics.
Així, el director adjunt de la duana insisteix que tots els sectors, “amb més o menys freqüència”, hauran d’aplicar aquest tribut, ja que qualsevol servei d’una empresa de fora està subjecte a aquest pagament. D’aquesta manera, encara que la liquidació no es faci fins al mes de juliol, els empresaris han de tenir present que ja han d’aplicar la retenció del 10% en tots els serveis que els siguin prestats per una empresa forana.
És per això que els responsables de vetllar per l’aplicació d’aquest nou impost treballen perquè la informació arribi a la ciutadania i no s’hagi de recórrer a les sancions que es preveuen en la llei.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic