La inversió estrangera en el sector de salut i benestar s’ha incrementat un 7% en el primer trimestre d’aquest any en relació al mateix període del 2014. Aquesta és una de les conclusions de l’anàlisi de la inversió estrangera publicada per la iniciativa Actua a la seva pàgina web. Es confirma, d’aquesta manera, que es tracta del sector que fins ara està aixecant més interès de les empreses estrangeres per invertir, impulsat per un clúster que és el més participatiu de tots els que funcionen i que ja té més èxit, per exemple, que el d’innovació, que és el que a priori es va posar en marxa amb més embranzida.
Les empreses d’aquest àmbit que han vingut a instal·lar-se a Andorra esperen que una bona part dels vuit milions de persones que cada any visiten el país aprofitin la seva estada per fer els tractaments que ofereixen en especialitats com l’oftalmologia, la dermatologia o l’osteopatia. També s’ha constatat darrerament un interès per obrir negocis relacionats amb l’àmbit de l’estètica i cada vegada són més els especialistes que es volen establir al país per exercir la seva professió obrint una consulta i fent servir els quiròfans de l’hospital.
Moltes d’aquestes empreses s’han ubicat molt a prop unes de les altres, fet que ha originat la creació d’un microclúster a Escaldes-Engordany, que s’ha convertit en una zona de referència per a aquest tipus de negocis, la qual cosa beneficia l’afluència de clients. Segons han explicat fonts de la iniciativa Actua, la majoria dels responsables d’aquestes empreses estan satisfets dels resultats que estan obtenint amb la implantació al país perquè estan registrant un bon volum d’usuaris.
De l’anàlisi de les dades d’inversió estrangera se’n dedueix també que, tot i que Espanya i França són els països que encapçalen el rànquing per origen d’inversió, amb un 28% i 25% respectivament en el primer trimestre de l’any, cada vegada són més els projectes que procedeixen d’altres països. En aquest sentit, destaca especialment que Alemanya s’hagi situat en aquest trimestre en tercera posició, al darrere dels dos països veïns, i que cada vegada hi hagi més inversió d’altres països europeus com Bèlgica o el Regne Unit. L’explicació, segons els tècnics d’Actua, és que l’obertura econòmica, posada en marxa el 2012, és cada vegada més coneguda també en països més llunyans, cosa que no succeïa al principi.   
D’altra banda, també es constata que hi ha hagut, al llarg d’aquest primer trimestre de l’any en curs, un volum més elevat d’inversions autoritzades –s’han multiplicat per 1,03–, cosa que s’explica per la major agilitat que hi ha hagut des de l’administració a l’hora d’atorgar les resolucions favorables. Així, s’han registrat 127 sol·licituds autoritzades enfront de les 94 que hi va haver l’any passat i, a més, la inversió inicial ha estat de 12,8 milions d’euros, quan en el primer trimestre del 2014 va ser de 6,3 milions. L’explicació que la inversió inicial autoritzada hagi estat enguany el doble que la de l’any passat és que entre els negocis que s’han creat n’hi ha molts de relacionats amb la salut i el benestar, que necessiten una inversió més elevada que d’altres sectors en què tan sols es necessita l’obertura d’una oficina.

Més llocs de treball
Les estadístiques també són favorables pel que fa a l’ocupació que s’ha generat. Així, en aquest primer trimestre del 2015 les noves empreses instal·lades al país han suposat la creació de 68 llocs de treball enfront dels 42 del mateix període del 2014, gràcies al fet que les inversions portades a terme han estat de més magnitud.
I el balanç també és positiu pel que respecta a obertures de comerç: se n’han comptabilitzat 75 enfront de les 46 de l’any passat en el mateix primer trimestre. D’aquesta manera, segons les mateixes fonts d’Actua, la inversió és cada vegada “més tangible”, ja que abans hi havia més casos en què finalment, tot i estar autoritzada, no s’arribava a materialitzar perquè l’empresari es feia enrere. “Això fa que es creïn més llocs de treball”, comenten.
Per sectors, també destaca que el 41% de les sol·licituds autoritzades estan relacionades amb serveis d’intermediació o, cosa que és el mateix, comerç internacional. La fiscalitat més atractiva està fent que moltes empreses d’aquest àmbit vulguin venir a Andorra. El sector de la salut i el benestar representa l’11% del total i també destaquen, per exemple, el financer (20%), els serveis (11%) i la consultoria (10%).
Des d’Actua es va refermar de nou que la impressió és que la crisi de BPA no està afectant el nombre de sol·licituds d’inversió estrangera que es registren. En aquest sentit, l’Actua Corner, l’oficina que assessora a l’hora de posar en marxa un nou projecte empresarial i que ha incrementat progressivament l’activitat en els últims mesos, continua atenent consultes a un ritme similar al de sempre. Segons comenten des d’aquesta oficina, fins i tot hi ha turistes que aprofiten la seva estada a l'estiu per informar-se sobre l’obertura econòmica.