L'economia andorrana ha agafat embranzina durant la segona meitat de l'any 2021 i els primers mesos del 2022, afavorida per la menor incidència de la pandèmia. Amb tot, l'escalada de preus i els problemes d'aprovisionament són el principal focus de preocupació de les empreses i el que pot dificultar una recuperació econòmica que les previsions fan pensar que s'hauria de consolidar durant el 2022. Aquestes són algunes de les principals conclusions que posa sobre la taula l'enquesta de clima empresarial corresponent al segon semestre del 2021 que ha fet pública la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis.
Així, de les 442 empreses que han pres part en les enquestes de conjuntura, fetes entre els mesos de gener i febrer del 2022 i per tant, abans de l'inici de la guerra a Ucraïna, pràcticament la meitat (48,8%) indiquen que tenen dificultats per aprovisionar-se i que estan patint aturades o retards en el subministrament. A més, en termes globals 3 de cada 4 empreses afirmen que han experimentat augment de preus "significatius" dels principals subministraments de béns i matèries primeres i en paral·lel, el 52,7% es veuen afectades per problemes logístics i de transport.
No és d'estranyar que l'escalada de preus i els problemes d'aprovisionament siguin el principal focus de preocupació dels enquestats, amb una valoració de 3,58 sobre 5, seguit de la manca de clients (3,2) i la dificultat per contractar mà d'obra (3,07). Els resultats fet públics per la Cambra assenyalen que són les constructores qui tenen la preocupaicó més gran per la manca de personal qualificat i també per l'escassetat i l'encariment dels materials. I és que aquesta és també la branca que presenta una afectació més elevada per aquest tipus de problemes: gairebé 9 de cada 10 emprses afirmen que estan experimentant un encariment molt notable dels materials i les matèries primeres, i 6 de cada 10 exposen que tenen problemes d'abastiment d'alguns materials bàsics. A més, gairebé 7 de cada 10 empreses del sector indiquen problemes associats a l'endarreriment i l'encariment del transport.
Pel que fa a la rsta de branques d'activitat, l'augment de preus és un problema molt generalitzat i afecta un nombre significatiu de negocis, tant de la indústria (76,9%), com del sector hoteler (74,4%), com del comerç minorista (71,7%).
Recuperació econòmica
Les conclusions de l'enquesta de clima empresarial apunten que la reactivació de la demanda turística, sobretot del turisme de proximitat, ha contribuït a una millora gradual dels negocis, que s'ha fet extensiva també a les branques més perjudicades per la Covid-19, com el comerç i l'hoteleria, que han començat a recuperar-se i a impulsar el conjunt de l'activitat del país, que continua liderada per la construcció. Amb tot, s'exposa que la recuperació encara és incompleta i es fa efectiva amb "grans diferències sectorials".
Per sectors, la indústira ha prosseguit amb la recuperació i ha tancat l'exercici 2021 amb un augment interanual mitjà de la xifra de negocis del 10,9%. A més, les opinions empresarials sobre la marxa dels negocis mostren la percepció més favorable des del 2018, amb només un 13% de valoracions negatives.
La construcció, com s'ha dit, es manté com el gran motor del creixement i han acabat el 2021 amb un augment interanual de la xifra de negocis del 29% de mitjana. L'impuls de l'activitat respon a la continuïtat de les obres de rehabilitació i reforma, però sobretot pel notable augment de l'oferta d'habitatge nou.
Quant al comerç minorista, millora de manera significativa però l'activitat encara està a nivells discrets i per sota de les xifres prepandèmia. Així, els comerciants han assenyalat un augment interanual mitjà de la facturació del 10%. Malgrat tot, hi ha diferències segons el tipus de comerç: les grans superfícies són les que han experimetnat un augment més generalitzat de les vendes i el comerç especialitzat en mobles i equipament de la llar és qui presenta també millors resultats.
Finalment, en el sector hoteler, després d'un any i mig molt dur, els principals indicadors han marcat "un punt d'inflexió" cap a la recuperació. Les valoracions dels empresaris sobre la marxa dels negocis són les més optimistes des de l'inici de la pandèmia i l'evolució positiva de la demanda als hotels s'explica, sobretot, per l'increment del turisme de proximitat. En aquest cas el creixement interanual de la xifra de negocis per establiment és del 7,9% de mitjana.
Perspectives 2022
De cara al primer semestre del 2022 les perspectives generals són optimistes i s'espera que la construcció es mantingui com un important pilar de creixement. En el cas del comerç i l'hoteleria, tot i les bones previsions d'activitat, assenyalen l'increment de la incertesa per les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna, així com la pèrdua de poder adquisitiu per la inflació, elements que els podria suposar un entrebanc de cara a la recuperació a curt termini.
De la mateixa manera, només 3 de cada 10 emprses sostenen que trigaran més d'uny any a recuperar el nivell de facuració d'abans de la pandèmia i a partir de mitjan 2021 s'ha detectat una disminució de les dificultats de tresoreria. Només 3 de cada 10 encara tenen problemes o preveuen que en tindran els mesos vinents. Principalment són empreses del sector hoteler i les de dimensió més petita.