Diari digital d'Andorra Bondia
L'oficina del departament d'Ocupació.
L'oficina del departament d'Ocupació.

La població ocupada assoleix el nivell més baix des del 2016


Escrit per: 
Redacció/Foto: Agències

La població ocupada, persones d’entre 15 i 64 anys que exerceixen una activitat remunerada, era a 30 de juny de 44.338 persones, una xifra equivalent al 79% de la població d'entre 15 i 64 anys, el nivell més baix assolit des del 2016. Així es posa de manifest en els resultats de l’Enquesta de Forces del Treball corresponent al segon trimestre de l'any que ha fet públics el departament d’Estadística, que ha recordat que al llarg del segon trimestre del 2020, la situació de les persones en el mercat de treball va estar fortament afectada a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma motivada per la pandèmia de la Covid-19. 

Aquesta ràtio suposa una disminució de 0,6 punts respecte a l’any anterior i 2,2 punts si es compara amb el trimestre anterior. Aquesta davallada en la població ocupada afecta sobretot la població jove de 15 a 24 anys, on s'ha registrat 9,6 punts menys respecte l’últim trimestre i 5,6 punts menys respecte l’any passat. Per sexe, en comparació amb l’any passat la taxa d’ocupació dels homes augmenta 0,5 punts però disminueix 2,0 punts trimestralment. Quant a les dones, la taxa d’ocupació disminueix 2,4 punts trimestralment i 1,8 punts en termes anuals. 

Cal tenir en compte que aquesta xifra no inclou les persnones afectades per una suspensió temporal del contracte de treball (STCT) que, segons la metodologia de l'Oficina Estadística de la Unió Europea (Eurostat) i de l'Organització Internacional del Treball (OIT) que s'aplica en l’Enquesta de Forces del treball, es consideren ocupats.

En canvi, la suspensió o reducció de jornada dels treballadors afectats per una STCT o una RJL, juntament amb altres tipus d'absències al treball, com atur parcial per raons tècniques o econòmiques, malaltia, accident o incapacitat temporal, entre d'altres, provoca una disminució d’un 28,0% respecte al primer trimestre en les hores efectives de treball realitzades, és a dir, unes 24,4 hores efectives a la setmana de mitjana. També el número d'ocupats que han treballat almenys una hora durant la setmana de referència en el segon trimestre es redueix a 29.310 persones, el 52,2% de la població d'entre 15 i 64 anys.

A la fi del segon trimestre de l'any, la població assalariada era de 38.766 persones, és a dir, el 87,3% de la població ocupada d'entre 15 i 64 anys. Aquesta ràtio suposa un augment de 0,4 punts respecte a l’any anterior i una disminució de 0,5 punts si es compara amb el primer trimestre de l’any. Els assalariats amb contracte indefinit augmenten 0,9 punts en termes anuals i 2,1 punts trimestralment, situant-se en el 92,7% dels assalariats. Quant als ocupats a jornada parcial representen el 6,3% de la població ocupada de 15 a 64 anys, valor estable respecte el trimestre i l’any passat. Respecte als treballadors per compte propi, se situen en el 12,2% dels ocupats, disminuint 0,4 punts en els últims dotze mesos però es manté estable en relació al trimestre passat.  

Quant a l'atur, en aquest mateix període, va augmentar i es van comptabilitzar 1.409 persones d'entre 15 i 74 anys. La taxa d'atur se situa en el 3,0%, augmentant 1,6 punts anualment i 1,1 punts trimestralment. Per sexe, la taxa d’atur anual masculí augmenta 1,9 punts així com la taxa d’atur de les dones amb uns 1,3 punts. Respecte al primer trimestre de l’any 2020, la taxa d’atur augmenta 1,2 punts pels homes i 1,0 punt per les dones.  

Des d'Estadística s'adverteix que cal tenir en compte que no tots els que han perdut la seva ocupació han passat a classificar-se com a aturats segons la definició de l’OIT, sinó una part ha passat a la inactivitat. S’explica fonamentalment pel fet que el confinament i el tancament d'empreses han impedit a les persones buscar feina malgrat estar disponibles per a treballar. Per això, aquest grup de persones no ha pogut complir totes les condicions que la definició de l’OIT exigeix per a ser classificat com a aturat i han quedat classificats com a inactius. 

Com a conseqüència, la taxa d’activitat disminueix d’1,3 punts respecte el trimestre passat, situant-se en el 81,5% de la població d’entre 15 i 64 anys que representen 45.775 persones. Aquesta ràtio assoleix el més baix nivell des del segon trimestre del 2017. Per sexe, la taxa d’activitat dels homes augmenta 2,2 punts respecte fa un any però disminueix 1,0 punt en relació al primer trimestre del 2020. Mentre que la taxa d’activitat femenina disminueix 0,9 punts anualment i 1,6 punts en termes trimestrals.  

En relació amb les economies de l’entorn, la taxa d’ocupació ha presentat un empitjorament generalitzat, destacant Espanya amb un descens anual de 4,1 punts. A França, la caiguda ha estat de l'1,1%. Pel que fa a la taxa d’atur, s’ha enregistrat variacions dispars a les economies de l’entorn. Així, a Andorra, Espanya i al conjunt de la UE-27 la taxa d’atur ha augmentat anualment i en termes trimestrals. En canvi França ha mostrat una disminució. Respecte a la taxa d’activitat, en termes trimestrals les disminucions són generals, excepte a Andorra que presenta un augment de 0,7 punts anualment.

població ocupada
nivell
baix
població
ocupada

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte