La pressió fiscal va incrementar-se un 1,6% i es va situar en el 27,5% durant l'exercici 2024, quan un any abans va ser del 25,9%, segons les dades, elaborades a partir de l’estimació avançada del PIB nominal de l’any 2024 i el tancament dels ingressos tributaris d’aquest mateix any, fetes públiques avui pel departament d'Estadística.
Entrant al detall, els impostos sobre la producció i les importacions van incrementar-se un 14%, els impostos corrents sobre la renda i el patrimoni un 19,1% i les cotitzacions socials un 9,1% en comparació amb el 2023.
D'aquesta manera, el conjunt dels impostos experimenta l'any 2024 un augment del 13,4%, alhora que el PIB s'incrementa un 6,6%.
L'aportació a la pressió fiscal per part de les diferents figures impositives continua sent a càrrec principalment de la imposició indirecta, mantenint-se amb el 36,5%, la qual cosa representa dues dècimes percentuals més que l'any anterior.
Per contra, l'aportació de la imposició directa a la pressió fiscal és del 26,2%, cosa que suposa 1,3 punts percentuals per sobre respecte l'any anterior. Les cotitzacions socials, per la seva banda, aporten el 37,4%, el que representa 1,4 punts percentuals menys que l'any anterior.
Des del Govern, el ministre de Finances, Ramon Lladós, ha volgut contextualitzar l'augment de la pressió fiscal de l'exercici 2024 respecte al 2023 i deixar clar que no ha estat provocat per "cap canvi dels tipus impositius". En aquest sentit, Lladós ha recordat que l'any passat es va crear el nou impost a la inversió estrangera en immobles, fet que ha contribuït a incrementar la recaptació, però "per part de no residents", a la vegada que també es va augmentar les taxes del tabac "per mantenir el diferencial amb els països veïns".
Així mateix, el ministre, ha explicat que, degut a l'elevada activitat, ha pujat també de forma significativa la recaptació de l'impost de plusvàlues immobiliàries. En definitiva, aspectes amb "molt poc impacte" en el producte interior brut (PIB) però sí a nivell de recaptació, que evidencien també "la necessitat de diversificar l'economia, també des del punt de vista dels ingressos fiscals" perquè es continua depenent en excés "d'activitats molt concentrades i amb poc impacte al PIB com són la venda i importació de tabac i el sector immobiliari".