Seguint les recomanacions i els estàndards del Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI) i d’altres organismes internacionals, que han posat l’accent als riscos de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme derivats de les noves tecnologies en l’àmbit financer i, en especial, en relació amb els actius virtuals, la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) ha posat en marxa un estudi de risc per avaluar l’ecosistema d’actius virtuals dins del territori andorrà.

Així, segons detalla la Uifand en la seva nota informativa adreçada als subjectes obligats que determina la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme, l’objectiu de l’estudi és poder obtenir dades qualitatives i quantitatives de tots els subjectes obligats, les quals permetin tenir una imatge fidedigna de quina és la situació actual al Principat d’Andorra. Per aquest motiu, i tot i reconèixer que molts d’aquests subjectes obligats “poden no tenir cap tipus de vinculació amb el sector dels actius virtuals, es demana la màxima participació i que responguin el breu qüestionari que es posa a la seva disposició per poder obtenir una imatge més fidedigna” de la situació d’aquest àmbit al país.

En el qüestionari, que es demana que es respongui abans del 18 de març vinent, se sol·licita, al marge de les dades d’identificació del subjecte obligat, tot un seguit d’informació en relació amb les activitats amb actius virtuals, tant si és el mateix subjecte obligat que ofereix serveis a clients amb actius virtuals com respecte a les relacions que pugui tenir amb proveïdors de serveis d’actius virtuals. Així mateix, es demana sobre la relació amb els clients i si, per exemple, algun d’aquests ha volgut fer pagaments amb actius virtuals, i per les relacions de negoci amb clients vinculades amb actius virtuals i quin percentatge de facturació és amb actius virtuals.


Concreció de les obligacions mínimes dels veedors digitals

Seguint les disposicions de la Llei de la representació digital d’actius mitjançant l’ús de la criptografia i de la tecnologia de llibre de registre distribuït i blockchain i del reglament de desenvolupament dels requisits per exercir com a veedor digital, la Uifand ha fet públic un comunicat tècnic on s’expliciten i es concreten les obligacions dels veedors digitals en matèria de prevenció de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme, una nota on es fa especial èmfasi en el coneixement i el domini de l’activitat a la qual el veedor digital s’està vinculant.

Així, des de la Uifand s’incideix en l’obligació de desenvolupar mesures que incloguin plans de formació i cursos específics en matèria de prevenció del blanqueig de capital i finançament del terrorisme als seus empleats.

L’organisme recorda també l’obligació dels veedors digitals de designar un òrgan de control intern i comunicació i notificar-lo a la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra, així com l’obligació d’elaborar el seu estudi de risc individual, un estudi que s’ha de portar a terme abans de l’inici de les activitats.

Des de la Uifand recorda també l’obligació de declarar operacions sospitoses, així com de l’aplicació de mesures de diligència deguda quan estableixin una relació de negocis, quan existeixin sospites de blanqueig de diners o valors o de finançament del terrorisme, quan hi hagi dubtes sobre la veracitat, l’adequació o la validesa de les dades d’identificació del client, i quan estiguin tipificades com a susceptibles de comportar operacions de blanqueig.

En la nota, on es repassen les obligacions en matèria de mesures de control intern, s’incideix també en l’obligació de reportar infraccions i procediments de denúncia, en les obligacions derivades de la conservació de la documentació i en l’obligació d’assegurar que cap de les persones amb les quals tenen una relació de negoci aparegui en la llista de les Nacions Unides.

Actualitzat el llistat de països d’alt risc per la UE

Després de la darrera actualització de la llista de països i jurisdiccions qualificades d’alt risc per la Unió Europea, la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) ha emès un nou comunicat tècnic actualitzant també el llistat. Així, i davant d’un risc “molt elevat” i per tant d’“alerta màxima” es prohibeix qualsevol relació comercial o transacció financera amb Corea del Nord, a la vegada que es demanen “mesures reforçades de diligència deguda” davant qualsevol relació o transacció amb l’Iran. Així mateix, es recomana reforçar també les mesures amb països i jurisdiccions com Afganistan, Barbados, Burkina Faso, Camerun, Emirats Àrabs Units, Filipines, Gibraltar, Haití, Iemen, Jamaica, Mali, Moçambic, Myanmar, Nigèria, Panamà, República Democràtica del Congo, Senegal, Síria, Sud-àfrica, Sudan del Sud, Tanzània, Trinidad i Tobago, Uganda, Vanuatu i Vietnam.