Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera, Carles Fiñana, en una compareixença anterior.
El cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera, Carles Fiñana, en una compareixença anterior.

La Uifand incideix en les mesures contra el blanqueig de les OSAL


Escrit per: 
M.S. / Foto: BonDia

La Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) va emetre ahir un nou comunicat tècnic en relació amb les organitzacions sense ànim de lucre (OSAL) recordant-los les mesures relatives a la prevenció i lluita contra el finançament del terrorisme que han d’adoptar després de la modificació de la Llei del 2017 aprovada el novembre passat pel Consell General.
En aquest sentit, la Uifand incideix que els responsables de dites organitzacions han de vetllar perquè aquestes no siguin utilitzades per al blanqueig de diners o per canalitzar fons a persones o entitats vinculades al terrorisme i recorda l’obligació de totes les OSAL de “conservar durant deu anys registres amb la identitat de totes les persones que rebin fons o recursos de l’organització”, com preveu la Llei. Amb tot, l’entitat va més enllà i planteja tot un seguit d’actuacions addicionals. 
Així, la Uifand demana als OSAL que identifiquin i comprovin la identitat de tots aquells que rebin fons o recursos de l’entitat i que conservin durant deu anys aquests registres; que implementin procediments per garantir la idoneïtat professional i ètica dels membres dels òrgans de governs de responsabilitat dins l’entitat, i conservar els registres o actes de les decisions que es prenguin en aquests òrgans de govern.
Així mateix, en el comunicat s’insta les OSAL a assignar al personal amb responsabilitat dins l’entitat la funció de vetllar perquè aquesta no sigui utilitzada per al blanqueig de capital o finançament del terrorisme. I en aquesta línia es demana l’establiment de procediments que tinguin la finalitat de verificar que s’abstenen de realitzar activitats diferents al seu objecte social, que hi ha criteris clars de selecció dels projectes a portar a terme i que s’analitzen els riscs intrínsecs dels diferents projectes o activitats que poden desenvolupar. També s’insta les organitzacions sense ànim de lucre a establir procediments per garantir l’aplicació adequada dels seus fons i recursos, a seleccionar i conèixer les contraparts amb les quals actuen i a conèixer i controlar l’activitat dels que operen en nom de l’entitat. 
Finalment, la Uifand també demana a les organitzacions sense ànim de lucre aplicar controls efectius per garantir el compliment de les seves funcions tenint en compte el risc que identifiqui en les seves activitats en termes de blanqueig i finançament del terrorisme, intensificant el control sobre aquelles activitats que puguin presentar un risc més alt.

Informació bancària
D’altra banda, i amb relació a les entitats bancàries, la Uifand ha emès un altre comunicat tècnic a través del qual modifica la periodicitat de la tramesa d’informació, fins ara de sis mesos segons establia el CT-05/2018, que passa a ser anual. 
Així, la informació agregada relativa als recursos gestionats dels clients, a les transferències de fons i a les targetes emeses, que fan arribar les entitats a la Uifand abastaran a partir d’ara un any natural i s’haurà de reportar abans del 15 de febrer de l’any següent al període de referència. La primera tramesa d’informació, amb els volums agregats a 31 de desembre, correspondrà ja a aquest 2020 i les entitats bancàries l’hauran de fer efectiva com a molt tard el 15 de febrer del 2021.

Uifand
OSAL
incideix
mesures
blanqueig

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte