El cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand), Carles Fiñana, ha aprofitat la seva participació al 31è Plenari del Grup Egmont, celebrat la setmana del 7 de juliol a Luxemburg, per diversos protocols d’entesa amb les Unitats d’Intel·ligència Financera (UIF) de Perú, Guatemala i Paraguai, segons ha informat l’òrgan encarregat d’impulsar i coordinar les mesures de detecció, prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors, contra el finançament del terrorisme i contra la proliferació d’armes de destrucció massiva.
Aquests acords tenen com a objectiu enfortir la cooperació bilateral en la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, així com facilitar l’intercanvi segur, àgil i eficient d’informació d’intel·ligència financera entre les UIF signants.
Des de la Uifand s’assegura que la signatura d’aquests protocols representa “un pas ferm” cap a una col·laboració més estreta i eficaç entre les unitats d’intel·ligència financera de les diferents jurisdiccions, reforçant així els mecanismes globals de prevenció i detecció d’activitats il·lícites.
Fins a 177 UIF
El Grup Egmont és una organització conformada per 177 Unitats d’Intel·ligència Financera (UIF) de tot el món, que proporciona una plataforma per a l’intercanvi segur i immediat de coneixements i intel·ligència financera per mirar de combatre el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme.
Més de 550 delegats del Grup Egmont, socis internacionals i observadors de tot el món van participar del plenari on es va reflectir la importància de la col·laboració internacional, l’intercanvi d’informació a la plataforma segura, el desenvolupament de capacitats i la millora del coneixement entre cadascuna de les UIF participants.
Les reunions plenàries del Grup Egmont estan orientades a la presa de decisions estratègiques i rellevants per a la comunitat global. En particular, els debats temàtics busquen generar resultats tangibles, incloent-hi activitats i resultats concrets en matèria de prevenció i lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme per als membres del Grup Egmont, les UIF i els socis internacionals.
Mesures amb Mònaco
D’altra banda, i després de la darrera actualització de la llista de països i jurisdiccions qualificades d’alt risc del Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI), la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra ha actualitzat també la llista, on, al marge de mantenir Mònaco entre les jurisdiccions a les quals s’ha d’aplicar “mesures reforçades de diligència deguda” pel que fa a qualsevol relació comercial o transacció financera, i també amb les persones físiques o jurídiques d’aquest territori, afegeix al llistat de països dues noves jurisdiccions.
D’aquesta manera, la Uifand ha inclòs també a la llista Bolívia i les Iles Verges Britàniques, que se sumen a les jurisdiccions que ja formaven part de la llista de risc elevat de blanqueig de capitals com són Algèria, Angola, Bulgària, Burkina Faso, Camerun, Costa d’Ivori, Haití, Iemen, Kenya, Laos, Líban, Moçambic, Mònaco, Myanmar, Namíbia, Nepal, Nigèria, Congo, Síria, Sud-àfrica, Sudan del Sud, Veneçuela i Vietnam.
Per contra, Croàcia, Mali i Tanzània cauen de la llista i per tant s’aixequen les mesures reforçades de diligència deguda que hi havia vigent per operar amb aquests estats, després que el GAFI l’hagi exclòs també de la seva llista de països classificats d’alt risc.
Així mateix, i davant d’un risc “molt elevat” i per tant d’“alerta màxima”, la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra manté la prohibició d’establir qualsevol relació comercial o transacció financera amb Corea del Nord i l’Iran.
Aprofitant la publicació del nou comunicat tècnic, la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra aprofita per recordar que l’incompliment dels comunicats emesos per la Uifand està considerat una infracció greu a la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme, de manera que pot comportar sancions importants.
Així, doncs, en el cas de les persones físiques, el fet de no atendre els comunicats tècnics de la Uifand se sanciona amb una multa d’entre 3.001 i 25.000 euros, així com amb una suspensió temporal d’entre un i sis mesos i la restricció temporal de determinats tipus d’operació.
En el cas de les persones jurídiques, és a dir, les empreses, la multa que es preveu pot anar des dels 15.001 euros fins als 90.000, càstig econòmic que va acompanyat també de la restricció temporal per poder dur a terme determinats tipus d’operacions.