Diari digital d'Andorra Bondia
La Uifand veu un risc “moderat” en les entitats sense ànim de lucre
La Uifand veu un risc “moderat” en les entitats sense ànim de lucre

La Uifand veu un risc “moderat” en les entitats sense ànim de lucre


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

En compliment de les recomanacions del Grup d’Acció Financera (GAFI) en l’àmbit de la lluita contra el finançament del terrorisme i en el marc de l’estudi nacional de risc (NRA), s’ha identificat i avaluat el risc al qual estan exposats els organismes sense ànim de lucre (OSAL) per facilitar una prevenció i un control necessari i establir mecanismes de lluita més efectius. 
Així s’explica si més no en el comunicat tècnic de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) titulat Associacions, fundacions i altres entitats sense ànim de lucre, en el qual es destaquen les principals conclusions de l’avaluació del risc nacional associat als OSAL.
En aquest sentit, s’assegura que el risc de finançament de terrorisme associat a aquests organismes al país és, “amb caràcter general, moderat”, una qualificació que es justifica en el fet que fins avui no s’han registrat casos de finançament del terrorisme en els quals hi hagi cap OSAL involucrat, així com en la mateixa estructura i activitat del sector d’aquests organismes que presenta un perfil de risc moderat tirant a baix. Així, es recorda que predominen els OSAL dedicats a activitats “lúdiques” com poden ser els esports, lleure, art, cultura, defensa o representació d’interessos i no els organismes amb activitats de “serveis” com podrien ser serveis socials, educatius, sanitaris i cooperació internacional, entre d’altres.
A més, el comunicat recorda també que l’àmbit d’actuació de la major part dels OSAL acostuma a ser nacional i no internacional, i que aquelles organitzacions que operen internacionalment tenen un volum d’activitat limitat.
Tot i aquestes consideracions, la Uifand adverteix els OSAL del país de la necessitat de “tenir present” el risc al qual estan exposats, així com d’“extremar les precaucions i prendre totes les mesures que siguin necessàries per tal de mitigar-los”.
D’aquesta manera, i després d’enumerar els principals indicadors de risc, tant generals com els relacionats amb les donacions, les transaccions o la gestió dels OSAL, el comunicat tècnic de la Uifand detalla un seguit d’accions que haurien de portar a terme aquests organismes per lluitar contra el blanqueig de capital i el finançament del terrorisme.
En aquest sentit, en el comunicat es demana als OSAL que identifiquin i comprovin la identitat de tots aquells que rebin fons o recursos de l’entitat i que conservin durant cinc anys aquests registres; que implementin procediments per garantir la idoneïtat professional i ètica dels membres dels òrgans de govern, i conservar els registres o actes de les decisions que es prenguin en aquests òrgans de govern, així com assignar al personal amb responsabilitat dins l’entitat la funció de vetllar perquè aquesta no sigui utilitzada per al blanqueig de capital o finançament del terrorisme. També es demana aplicar controls efectius per garantir el compliment de les seves funcions tenint en compte el risc que identifiqui en les seves activitats.

 

Uifand
OSAL
GAFI
sense ànim de lucre
finançament del terrorisme
blanqueig
risc
moderat
entitats
organismes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte