Els residents andorrans “tenen moltes ganes de viatjar, però la gent encara té una mica de por per si hi ha algun rebrot”. D’aquesta manera s’ha manifestat la vicepresidenta de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA), Maica Terrones. De fet, calcula que la venda de paquets vacacionals ha caigut un 70% amb relació a l’any passat. Un percentatge que va qualificar d’“escandalós”. I és que a la mica de por que encara té la gent se li afegeix la incertesa pel que fa a l’evolució de la crisi sanitària als diferents països i pel fet de no saber a hores d’ara com quedaran definides les vacances per als treballadors que tot just ara es van reincorporant a la feina després de dos mesos d’ERTO.

Tot i això, “la gent té ganes de sortir”, constata Terrones, i ha explicat que les destinacions de proximitat són ara per ara les més demanades, principalment la costa mediterrània, la zona sud de Portugal, l’Algarve, l’illa de Sardenya i Grècia.  Sempre, però, amb totes les garanties possibles: total flexibilitat per afrontar les possibles cancel·lacions i la contractació de les pertinents assegurances per si cal anul·lar o rebre assistència mèdica. També des de Viatges Vilanova han constatat que els clients han fet algunes reserves d’hotel a la costa catalana i també a Portugal, bàsicament “per anar a veure la família”. Igualment, han observat cert moviment de cara a la tardor, però la gent està “a l’expectativa” dels rebrots que hi pugui haver i “està tot molt parat”.

De fet, l’avantatge de programar les vacances a través d’una agència de viatges és que poden garantir millor la tria de destinacions més segures, amb hotels adequats des del punt de vista sanitari i que els clients viatjaran sabent, per exemple, quina documentació necessiten per entrar a certs països i amb quines companyies aèries ho podran fer. És a dir, “sense córrer cap risc”, ja que com ha apuntat la vicepresidenta de l’AAVA “des de les agències ho estem treballant molt”, fins al punt de “reconfirmar dos dies abans” cadascun dels allotjaments i viatges contractats i l’accés al país de destí. En aquest sentit, Terrones ha apuntat que hi ha hagut algunes persones que havien fet la reserva a hotels d’Espanya a través de portals d’internet per Sant Joan i s’han trobat els establiments tancats un cop hi han arribat.

De moment, el sector resisteix i totes les agències de viatges han obert, tot i que depenent de l’evolució “la situació d’alguna agència pot ser molt crítica”. Terrones ha reconegut que la majoria dels treballadors estan amb ERTO i que aquesta situació es complicarà un cop s’acabin les ajudes. Pel que fa a la reactivació del sector, la situa al 2021, donat que ara per ara els productes que poden oferir, com ara les llargues distàncies, són encara “molt limitats”. A més, hi ha països que encara tenen restriccions d’entrada o la quarantena obligatòria segons la procedència dels visitants. 

La majoria d’hotels obriran portes entre l’1 i el 3 de juliol
La majoria dels establiments hotelers d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany obriran entre l’1 i el 3 de juliol. Així ho han confirmat les dues associacions hoteleres del país. El director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, ha explicat que aquest cap de setmana ja n’hi ha hagut dotze d’oberts amb una previsió d’ocupació d’un 20% que fins a finals de setmana no podran confirmar. A partir de l’1 de juliol se n’hi afegiran uns 25 més i a parròquies altes, com la Massana i Encamp, en el cas de les cadenes obriran només un dels establiments. També ha reconegut que alguns no ho faran fins a meitat de juliol o l’agost. De moment, les previsions d’ocupació al juliol se situen al voltant del 30% i a l’agost, del 40%. 

Per la seva banda, la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra, Cristina Canut, va assenyalar que “ens estem preparant per a l’obertura” que també ha situat al 3 de juliol, tot i que ha fet notar que algun dels establiments associats ja han obert i que algun de parròquies altes esperarà al 10 de juliol. Segons ha dit, els establiments s’estan acabant de preparar amb la desinfecció dels espais i la formació dels empleats. “Hem de canviar certs hàbits”, ha reconegut Canut. En el cas del seu hotel, s’està formant de manera específica el personal de restauració per una banda, i el d’hoteleria, per l’altra. També s’està treballant en la digitalització de les cartes del restaurant. 

Igualment, s’estan proveint de material necessari per afrontar amb totes les garanties de seguretat l’arribada dels clients. En aquest sentit, ha explicat que els hotels de quatre i cinc estrelles que oferien aparcar els vehicles dels clients, ara se’ls aconsella no fer-ho o bé fer servir les proteccions que posen els mecànics per poder-ho fer.

Precisament ahir es va realitzar la segona sessió formativa per al personal d’atenció al públic dels establiments hotelers i allotjaments turístics organitzada per Actua i el Govern amb l’objectiu d’oferir-los eines amb relació als protocols sanitaris del sector i el desenvolupament de la seva tasca.