Diari digital d'Andorra Bondia
Carles Fiñana és cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra.
Carles Fiñana és cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra.

La xifra de declaracions de sospita davant la Uifand continua creixent


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El nombre de declaracions de sospita de blanqueig de diners (DOS) que es presenten a la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) continua creixent, com en els darrers dos anys. Aquest 15 d’agost l’ens havia rebut un total de 91 declaracions de sospita i en tot l’any passat en van ser 116. Les entitats financeres continuen sent, amb molta diferència, les que més generen aquest tipus de declaracions. En concret,  d’aquestes 91 declaracions rebudes el 2018, 83 les han lliurat els bancs, tres han estat els notaris, dues provenen de proferidors de serveis a societat, altres dues les han presentat companyies asseguradores, i una ha estat lliurada per un comptable. 

Des de la Uifand s’està incidint en aquells subjectes obligats, sobretot no financers, a complir una sèrie de recomanacions per potenciar aquesta lluita contra el blanqueig de diners i de presentar més declaracions de sospita, com sí que fan els bancs. Es tracta d’una sèrie de recomanacions, que, com va avançar el BonDia, s’han fet al sector immobiliari, però també als advocats, i als comptables, economistes i assessors fiscals.   

Segons va explicar Carles Fiñana, cap de la Uifand, “a cada inici d’any l’àrea de supervisió elabora un pla de previsió d’inspeccions que es van desenvolupant de manera trimestral”. Per a aquest exercici del 2018 la previsió és efectuar un total de 22 inspeccions a subjectes obligats, financers i no financers, i a hores d’ara ja s’han executat 15 d’aquestes inspeccions. 

És del resultat d’aquestes inspeccions d’on “se’n deriven precisament les notes informatives emeses”, explica Fiñana, fent referència a les publicades als diferents subjectes obligats,  en les quals es recullen les mancances i també es fan les recomanacions. 

Segons explica el cap de la Uifand, en aquests informes es fan unes recomanacions “perquè els subjectes obligats, financers i no financers, vagin adaptant internament la seva metodologia de treball a uns  controls i coneixement de l’operativa comercial que duen a terme, amb tot el que comporta, amb l’objectiu d’evitar situacions no desitjades”. Per tot això, Fiñana remarca que algunes tenen caràcter de recomanacions però d’altres les marca la llei i diu quines tenen caràcter vinculant i d’obligat compliment. Tot i això, el cap de la Uifand va voler remarcar que “els destinataris d’aquestes publicacions reben molt satisfactòriament aquestes recomanacions, ja que el que ens demanen precisament és que els oferim guies de treball, tipologies, i facilitar-los la seva tasca en aquesta matèria”.

Sancions
Algunes de les recomanacions que la Uifand fa als diferents sectors subjectes no financers, com són, per exemple, els comunicats tècnics o l’ estudi de risc individual són marcats a la llei i, per tant, d’obligat compliment. Des de la Uifand també asseguren que en cas d’incompliment es preveuen igualment, “d’una banda, la tipificació com a infracció comesa i, d’altra banda, i subsegüent a l’anterior, la sanció que pot recaure”, va remarcar Fiñana. Des de l’àrea de supervisió de la Uifand “s’anirà controlant l’efectiva adopció d’aquestes accions recomanades”, va dir Fiñana. 

xifra
declaracions
sospita
Uifand
continua
creixent
Número de vots: 438
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic