Diari digital d'Andorra Bondia
El repunt de l’economia ha comportat un augment de la demanda de crèdits hipotecaris, però també de préstecs al consum.
El repunt de l’economia ha comportat un augment de la demanda de crèdits hipotecaris, però també de préstecs al consum.

Les entitats bancàries concedeixen més préstecs hipotecaris el 2017


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El repunt de l’economia i la reactivació del mercat immobiliari va comportar que l’any passat hi hagués més demanda de crèdits hipotecaris i que les entitats en concedissin també més.
En el cas de MoraBanc, el director de Banca Comercial de l’entitat, Xavier Riestra, explica que “el balanç d’operacions hipotecàries 2017 ha estat molt positiu”, ja que s’ha constatat un creixement “important” tant en el nombre d’operacions com en el seu import. En aquest sentit, Riestra va precisar que el creixement en aquests dos conceptes en el darrer any 2017 ha estat d’un 60%.
Pel que fa a les causes de l’increment, el dirigent de MoraBanc va destacar una suma de factors, com són “una reactivació del mercat immobiliari, els tipus d’interès baixos, la pujada del preu dels lloguers” i, en el cas concret de l’entitat, “la possibilitat d’oferir finançament gràcies als bons nivells de liquiditat i solvència que tenim”.
Riestra va incidir també en el “protagonisme” que han tingut les hipoteques a tipus fix, que “fa pocs anys eren gairebé inexistents, i aquest darrer any representen un 30% de les hipoteques” que ha concedit MoraBanc. “La previsió d’una recuperació alcista amb una pujada dels tipus en un futur i el fet d’assegurar que la quota hipotecària no s’incrementarà per aquest motiu són els atractius que valoren els clients en aquest tipus d’hipoteca”, destaca Riestra, i el que explicaria el canvi de tendència.
Finalment, el director de Banca Comercial de MoraBanc explica que “l’increment de les hipoteques no és un fet aïllat”, i que en el cas de l’entitat “els préstecs al consum també han augmentat en el darrer any, i ho han fet en un 50% respecte de les dades del 2016”. Per tot plegat, Riestra assegura que “la demanda creixent de finançament per part de la societat ens deixa entreveure un bon ritme en l’activitat econòmica a Andorra”, i incideix en la capacitat de l’entitat a poder-hi donar resposta “gràcies al balanç fort i l’alta solvència de MoraBanc”.
Des d’Andbank, el sotsdirector general de Banca País, Josep  Maria Cabanes, assegura que el 2017 “s’ha observat una tendència de recuperació de demanda d’hipoteques, després d’una aturada deguda a la conjuntura econòmica global”.  En aquesta línia, Cabanes es mostra convençut que “aquesta conjectura de reactivació de l’economia sembla que duu la població a pensar un altre cop en la possibilitat de compra, i sembla que hi ha una estabilització en aquest sentit”. Tot i això, el dirigent d’Andbank manté que “no podem dir que hi hagi una reactivació molt gran en aquests dos anys, però sí que veiem una estabilització del sector i de la demanda”.
Cabanes va explicar que “el 2016 es van concedir un total de 37 hipoteques per un import de 5,9 milions d’euros”, mentre que  l’any passat “va disminuir l’import a 4,5 milions d’euros, però en canvi la concessió va ser de 38 hipoteques”.
Tot i la constatació d’una “petita recuperació del sector immobiliari”, Cabanes va explicar que “l’operativa de concessions ha canviat tant pel que fa a noves normatives en l’àmbit global com a termes operatius”, per la qual cosa “actualment les adjudicacions són més particulars i s’estudia i valora cada cas”.
També Crèdit Andorrà ha constatat aquest augment de les demandes de préstecs hipotecaris, que han comportat també que l’any passat se’n concedissin més que el 2016. “Hi ha hagut un increment en el volum i en el nombre d’operacions de préstecs hipotecaris el 2017 respecte al 2016, i s’espera que aquesta tendència continuï el 2018”, assegura el director de l’àrea de Banca Comercial de Crèdit Andorrà, Guy Bazile, per qui “es constata una major demanda d’hipoteques, com un símptoma de recuperació econòmica”.
Per la seva part, BancSabadell d’Andorra també ha constatat “una evolució molt positiva de les hipoteques durant el 2017 gràcies a  la moderada recuperació econòmica”, segons explica el director general de BSA, Josep Segura, que assegura que “hem vist un creixement important en aquest aspecte”.
A més, Segura, que xifra l’increment d’operacions hipotecàries del banc el 2017 en un 60% respecte de les realitzades el 2016, remarca que també s’ha “percebut un increment important de tots els tipus de préstec tant de consum com hipotecaris”, i precisa que els hipotecaris “representen al voltant dels dos terços dels imports de préstec a particulars”.
Igual que els dirigents de les altres entitats, Segura atribueix l’increment de préstecs hipotecaris, i també els de consum, a la recuperació econòmica i al fet que hi hagi uns tipus d’interès baixos, “dos factors que han fet que els clients s’animin a demanar hipoteques”. Pel director general de BSA, “també influeixen els preus dels immobles, ja que actualment estem en una fase en què la combinació dels preus dels habitatges i dels tipus d’interès té com a  resultat unes quotes accessibles per a les famílies amb ingressos recurrents i una certa estabilitat econòmica”.
La major demanda, però, no ha fet canviar el tarannà de l’entitat a l’hora de concedir préstecs hipotecaris. “La nostra filosofia sempre s’ha basat en la prudència, cada cas s’analitza individualment i s’analitza de manera prioritària la capacitat de retorn dels clients”, remarca Segura, que preveu també un 2018 positiu pel que fa a les operacions de préstecs. “Aquest any anem en la línia dels anteriors, per ara els tipus d’interès es mantindran igual, tot indica que la recuperació econòmica continuarà i la previsió és que el 2018 continuï en la mateixa línia de l’any anterior”, destaca el director general de BSA.
Quant a Vall Banc, des de l’entitat no es va facilitar cap dada ni comentari amb relació a l’evolució del mercat hipotecari.

 

entitats
bancàries
préstecs
hipotecaris
2017

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte