Diari digital d'Andorra Bondia
La construcció és el sector que més contractes va fer el mes de maig, després de les immobiliàries.
La construcció és el sector que més contractes va fer el mes de maig, després de les immobiliàries.

Les immobiliàries i constructores contracten més treballadors al maig


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El mes de maig passat es van registrar un total de 36.202 treballadors, una xifra que suposa un 2,2% més respecte al mateix mes de l’any anterior, quan se’n van registrar 35.422. Els sectors que van afavorir aquest increment van ser el de les activitats immobiliàries i serveis empresarials, que va incrementar els treballadors en un 8%, seguits del de la construcció, que ho va fer en un 6,4%, i el de transport i comunicacions, que va fer un 4,5% més de contractes.

En canvi, els sectors que han presentat una variació negativa destacable han estat el d’agricultura, ramaderia, caça i silvicultura, i també el de llars que ocupa personal domèstic, ja que ambdós han reduït el nombre de treballadors en un 1,7%. El comerç al detall, llevat de vehicles de motor, l’ha reduït en un 1,3%, en comparació amb el mes del maig del 2017.

La mitjana d’assalariats en els darrers dotze mesos s’ha situat en 38.269 persones, xifra que representa una variació d’un 3,2% més respecte a les dades del mateix període anterior. 

Si es mira l’evolució dels darrers dotze mesos per sectors, continuen sent les immobiliàries les que presenten un increment de treballadors més pronunciat.  De fet, en els darrers dotze mesos els han incrementat en un 11,2%. El segon sector que més treballadors ha contractat en els darrers dotze mesos és el de transports i comunicacions, i ho ha fet en un 9,1%. Finalment, el sector d’altres activitats socials i serveis personals destaca per un increment d’un 4,9% en aquest període esmentat. 

Pel que fa als sectors que han vist reduït el nombre de treballadors en els darrers dotze mesos, destaca el d’indústries manufactureres, amb un 1,8% menys de treballadors, seguit del d’agricultura, ramaderia, caça i silvicultura, amb un 0,9% menys, el sistema financer,  que té un 0,8% menys de treballadors, i el de llars que ocupen personal domèstic, que en els darrers dotze mesos ha tingut un 0,6% menys d’assalariats. 
En xifres absolutes, el comerç al detall és el que té més treballadors i va registrar el mes de maig passat un total de 5.215 assalariats. 

Massa salarial
Pel que fa a la massa salarial total del mes de maig, és de 76,32 milions d’euros, un 7,8% més que el maig de l’any anterior. Això, traduït al salari mitjà total declarat a la CASS per al mateix mes de maig, representa 2.108 euros, que és un 5,4% més que el maig del 2017, quan el salari mitjà es va xifrar en 1.990,50 euros. 

Si es mira per sectors, a excepció d’altres activitats socials i serveis personals, que ha reduït el salari mitjà en un 3,4%, la resta l’augmenten. Destaca,  però, el sistema financer, que incrementa el sou mitjà en un 20,8%, les activitats sanitàries, veterinàries i serveis socials, que ho fan en un 8,8%, i producció i distribució d’energia elèctrica, que incrementa el sou mitjà en un 5,7%. 

immobiliàries
constructores
contracten
treballadors
maig
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic