Diari digital d'Andorra Bondia

Les importacions pugen al juny gràcies als carburants, medicaments i perfums


Escrit per: 
Redacció

El valor brut de les importacions va créixer prop de 10 milions d’euros durant el mes de juny per arribar a 90,01 milions, com a conseqüència de l’increment dels combustibles i dels productes de farmàcia i perfumeria, mentre que la tendència mensual del vestit i el calçat es manté estable.

D’aquesta manera, les importacions tendeixen a estabilitzar-se després d’anar a la baixa des de principis d’any.
Segons va informar ahir el departament d’Estadística, el mes passat es va mantenir la tònica observada en els darrers mesos, marcada per lleugeres fluctuacions de la tendència mensual, que al juny presenta un retrocés marginal del 0,2%, i increments moderats de la tendència interanual, que se situa en el 2,8%, lleugerament per sota dels diferencials dels mesos precedents.
L’augment del diferencial interanual continua explicant-se, d’una banda, pel notori augment del valor de les importacions que està registrant el grup dels combustibles i, per altra banda, per la positiva evolució que mantenen, des de principis d’any, els dos grups que conjuntament representen un terç del valor total de les importacions: alimentació, i vestit i calçat, que presenten diferencials interanuals del 6,6% i del 5,4%, respectivament. Així mateix, els productes de farmàcia i perfumeria mantenen una tendència anual del 7,8%.
En els últims mesos, han contribuït a aquesta tendència els grups joieria i begudes i tabac, que han mantingut diferencials interanuals per sobre del 10%. Al mes de juny, i tot i que es mantenen en variacions interanuals positives, van retrocedir significativament fins a un 2,7% i un 1,0% respectivament.
S’ha d’assenyalar, així mateix, que el grup construcció, després que durant l’últim semestre del 2010 va retallar la variació interanual fins al 0,4% negatiu, ara torna a presentar registres interanuals negatius. El del mes de juny es va situar en un 4,9% negatiu, millorant sensiblement el registrat el mes anterior (-7,0%).
Segons el departament d’Estadística, les importacions totals encara es poden considerar en un context de contracció, principalment per les importacions més baixes que han anat registrant durant els últims anys els grups electrònica, transport, construcció i industrial.
Amb la perspectiva de l’evolució dels últims dos anys, cap d’aquests grups apunta a una possible recuperació de les importacions a curt termini. L’evolució que presenta la tendència de les importacions totals està marcada per un alentiment del decreixement, que es comença a apreciar a partir del primer trimestre del 2009 i s’allarga fins al final d’aquest mateix any.
Durant la major part del 2010 l’evolució de les importacions es va mantenir estable i cap al final de l’exercici va començar una tendència creixent, que va marcar el seu màxim a l’inici d’aquest any. Tot i que als últims mesos la tendència repunta moderadament a la baixa, l’evolució de les importacions es manté amb relativa solidesa en llindars interanuals superiors als dels anys precedents.

L’entrada de combustibles augmenta com a conseqüència de l’increment del fuel domèstic
El total d’importacions de carburants es va situar en 12,1 milions de litres durant el mes de juny, xifra que representa un lleuger augment de la tendència mensual, del 0,6%, i un retrocés moderat de la tendència interanual, que se situa en el 4,1% negatiu.
L’augment de la tendència mensual s’explica per l’increment registrat en les importacions de fuel domèstic, del 4,4%, mentre que les importacions de gasolina sense plom i gasoil locomoció en general es poden considerar estables.
Amb tot, les importacions més baixes de fuel domèstic respecte al mateix mes de l’any anterior (-14,2%) són la causa del moderat descens que s’observa en la tendència interanual, que queda situada al juny en un 4,1% negatiu. Només el grup gasoil locomoció registra una variació interanual positiva, del 3,6%.
La tendència de les importacions totals de carburants durant aquest any evoluciona en llindars inferiors als dels anys precedents i amb una tendència a la baixa, en general. Els darrers mesos està relativament estable en els llindars mínims de la sèrie presentada.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte