El peritatge per part dels experts ha constatat que les pedregades que s’han produït durant aquest any han tingut una afectació de la qualitat de prop del 35% de la collita de tabac. En algunes parròquies, però, l’impacte ha estat significativament més important. Aquest és el cas de la Massana, en què les tempestes han danyat un 55% de la collita, i Encamp, on s’ha arribat fins al 60%. Així es desprèn de les dades facilitades per l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) sobre els sinistres registrats durant aquest 2018.
En la informació també es constata que la declaració de pedregada s’ha realitzat sobre el 45% de la collita. Quant a aquesta diferència entre el percentatge declarat i el que es considera veritablement danyat, l’APRA indica que s’ha de tenir present que no es comptabilitzen com afectades les plantes que, si bé poden presentar impactes o perforacions arran de les pedregades en la superfície foliar, no mostren trencaments laterals (o en el cas d’haver-n’hi aquests són molt petits) ni trencaments de nervis secundaris. Així, es considera en aquests casos que les fulles, malgrat estar afectades, no tenen depreciació comercial.
Les dades també assenyalen que el nombre de parcel·les de tabac sobre les quals s’ha declarat un o més sinistres se situa en les 228. Es tracta d’una xifra que suposa poc més de la meitat de les declarades l’any anterior, quan es va assolir un total de 449 parcel·les, un resultat elevat. D’aquesta manera, durant aquest 2018 s’han realitzat 203 peritatges per observar els danys produïts. En alguns casos s’han atorgat els drets de fressa, que s’han materialitzat en la destrucció de l’1,3% del cultiu. Aquesta xifra dista de l’assolida el 2017, quan degut a les tempestes es va haver de destruir el 8,8% de la collita.
Les parròquies afectades
Pel que fa a l’afectació en el territori, totes les parròquies han patit casos de pedra. Amb tot, les més danyades han estat Sant Julià de Lòria i, principalment, Encamp i la Massana. Aquesta darrera parròquia és la que ha viscut fenòmens més extrems i on s’ha portat a terme la destrucció del cultiu en alguns casos. Les poblacions més afectades han estat Escàs, Pal i Sispony.
Les pedregades declarades sobre la collita de tabac del 2018 corresponen a cinc dies del mes de juliol, quatre dies de l’agost i dos dies del setembre. Des de l’APRA es va remarcar que coincideix el número de dies d’afectació amb els de l’any anterior. En general, la caiguda de pedra s’ha distribuït de forma força uniforme durant tot el període productiu, afirmen. Finalment, es va assenyalar que cap colliter ha informat de dany per gelades, tal i com és habitual.
Des de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra es va destacar que una afectació del 35% sobre la collita és “normal” i, fins i tot, “no gaire alta”.