L’executiu va acordar ahir, en el consell de ministres, les noves tarifes de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) per a l’any vinent, que preveuen, per a la gran majoria de consumidors, un increment mitjà del 2%. Això vol dir que, si es pren de referència el rebut mensual mitjà (36,31 euros), els consumidors veuran incrementada la seva factura de la llum en 0,73 euros al mes.
Així ho va anunciar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va destacar que, amb les noves tarifes, que mantenen l’estructura actual, amb tres tipologies en funció de la potència contractada i de l’ús de l’energia elèctrica, es “continua dotant FEDA dels recursos suficients per promoure els projectes de diversificació energètica i preservar el nivell actual de qualitat de servei”. 
D’aquesta manera, la tarifa blava –aquella que s’aplica a usuaris domèstics i a petits professionals o industrials–, que tenen el 94% dels consumidors, s’apujarà, de mitjana, un 2%, mentre que la vermella –que s’aplica a usuaris professionals i industrials mitjans– i la verda –aquella prevista per a grans industrials– s’incrementaran de mitjana un 3% i un 2,3%, respectivament.
Segons va explicar Cinca, amb les noves tarifes, s’ha volgut buscar “un increment moderat, que mantingui la competitivitat del sector elèctric i, a la vegada, vagi recollint el cost de la compra d’electricitat per part de FEDA”. En aquest sentit, el ministre es va mostrar convençut que la pujada del 2% se situarà per sota de l’índex de preus al consum (IPC), que el mes passat era del 2,6%, i que també hi ha un marge “suficient” per absorbir possibles variacions del preu d’adquisició de l’electricitat a l’exterior.
Precisament, sobre aquesta qüestió, Cinca, que va recordar que FEDA “no pot comprar tota l’electricitat a futur, però tampoc no comprar-ne gens”, va incidir en la tendència “inequívoca” a l’alça dels preus, aspecte que “ja s’ha vist durant aquest 2017”, i va assegurar que, si es traslladés directament la compra, l’increment de la tarifa hauria de ser del 5%.
A més, segons va explicar el ministre portaveu, es continua un any més incidint en una política tarifària que fomenta l’estalvi i l’eficiència del consum elèctric. D’aquesta manera, els clients, especialment aquells que compten amb la tarifa vermella o la verda, poden optar a les tarifes amb discriminació horària, que tenen com a finalitat que el consumidor traspassi una part del consum que es produeix en períodes cars a d’altres de més econòmics. Aquest canvi no representa un estalvi únicament per al client, sinó que també contribueix a la reducció del cost de l’energia del sistema, ja que les importacions d’electricitat es poden fer en períodes més favorables.

Competitivitat
Per aquest motiu, i en el cas de les tarifes vermella i verda amb discriminació horària, el tram dia i el tram hora punta s’incrementen un 5%, mentre que el tram nit ho fa en un 2%.
D’altra banda, el ministre va incidir també en la “competitivitat” dels preus respecte als països veïns i va recordar que, a Andorra, pel que fa al client domèstic, són un 45% inferiors a la mitjana de la Unió Europea, així com força més econòmics que als països veïns. Així, i a tall d’exemple, mentre que a Andorra, amb dades del primer semestre del 2017, el consumidor domèstic assumeix un preu de compra d’11,31 cèntims d’euro/kWh, a Espanya i França el mateix quilowatt hora és adquirit a 22,96 i 16,90 cèntims d’euro, respectivament.
En el cas dels clients industrials, i “tot i que amb menor diferència”, Andorra segueix estant també “en la franja baixa”, segons va destacar Cinca. Així, i també amb dades del primer semestre de l’any, el consumidor industrial assumeix un preu de compra de 10,04 cèntims d’euro/kWh, mentre que a Espanya i França el mateix quilowatt hora és adquirit a 12,84 i 11,98 cèntims d’euro, respectivament.