Diari digital d'Andorra Bondia
Paquets de tabac en un establiment comercial.
Paquets de tabac en un establiment comercial.

Les vendes de tabac augmenten entre un 15% i un 20% el 2021


Escrit per: 
Meritxell Prat / FOTO: Facundo Santana

Les vendes de tabac al país comencen a mostrar símptomes de recuperació després de dos anys de pandèmia que les ha castigat amb força, però tot i així, les xifres encara queden per sota de les registrades el 2019. Sense donar dades concretes i remarcant que es tracta d’una “aproximació”, des la Unió de Comerciants Andorrans de Tabac (UCAT) afirmen que el 2021 s’ha tancat amb unes vendes entre un 15% i un 20% superiors que les registrades el 2020. Ara bé, encara es troben entre un 25% i un 30% per sota de les del 2019. “Cal tenir en compte que l’any 2020 vam patir una caiguda de les vendes del 40% respecte el 2019”, assenyala el president de l’UCAT, Raul Calvo, que apunta que “l’any 2021 encara no ha sigut normal i ens falta una empenta per arribar als nivells del 2019”.

Però quin ha estat l’element més determinant que ha impedit una recuperació en les vendes de tabac? Calvo ho té clar: “les restriccions dels primers mesos del 2021, especialment les de França, han estat determinants”, ja que “en un mercat tan important per a nosaltres com el del Pas de la Casa, se’n va ressentir”. I és que si bé reconeix que hi ha altres dinàmiques del mercat “més subtils i més difícils de mesurar”, com el fet que no hi ha tanta afició al tabac i que cada vegada és un producte “més proscrit” amb campanyes arreu per disminuir-ne el consum, el fet que “durant 3 o 4 mesos els turistes francesos tinguessin dificultats per accedir, ens ha impedit recuperar les vendes”. 
Pel que fa als compradors que arriben des d’Espanya va reconèixer que “han anat una mica millor, però ens falta encara una empenta”.

Amb tot, confia que el 202 pugui ser l’any de la recuperació. “Hem de ser optimistes. No sabem què passarà les pròximes setmanes i mesos i la pandèmia ens dona sorpreses a cada moment, però hem de tenir una actitud proactiva i optimista”, va afirmar. En aquest sentit manifesta que si la qüestió sanitària “es normalitza” i es pot seguir la dinàmica actual, “confio en el 2022 per recuperar la dinàmica del 2019 o fins i tot millorar-la”. Així, remarca que fins ara s’ha vist que “la gent vol sortir i comprar”, posant com a exemple les festes de Nadal, amb bones xifres d’afluència al Principat.

El canvi de tendència és especialment necessari per a un comerç que s’ha vist fortament castigat per les restriccions de mobilitat i que en determinats moments va arribar a patir, fins i tot, per la continuïtat dels negocis. “La solució passa per recuperar els compradors. És un producte que va molt lligat a l’afluència de públic i per tant, si es normalitza la situació sanitària, es regularà i recuperarem vendes”, va exposar convençut.

Igualment va apuntar que tampoc estan en situació de poder demanar ajudes específiques, “perquè potser qui ven roba o perfums es troba amb el mateix”.

Preu

D’altra banda, Calvo reconeix que el diferencial de preu que hi ha avui dia entre Andorra i França “ens afavoreix”, fins i tot per davant del que hi ha entre França i Espanya. Ara bé, no amaga que la situació dels venedors de tabac andorrans és complicada quan s’entra en el terreny polític. “Estem entre dos focs”, explica, ja que França ha engegat una política dura de desincentivació del consum de tabac, amb un increment d’impostos importants que han fet apujar molt el preu del producte i s’ha incrementat el diferencial. A més, el preu de venda a Andorra agafa com a referència el d’Espanya per fixar el diferencial mínim i allí els preus són més baixos que a França i fa més temps que no s’apliquen increments, per tant, els preus d’aquí tampoc s’han vist afectats. Per això “des d’un punt de vista polític la situació és delicada”. Segons Calvo, aquest diferencial tan marcat “no ens ajuda massa, seria més desitjable que no hi haguessin diferències tan elevades”, va reconèixer.

tabac
Unió de Comerciants Andorrans de Tabac
UCAT

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte