Diari digital d'Andorra Bondia
Xavi Calvis és president de l’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra.
Xavi Calvis és president de l’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra.

Les vendes de turismes de gasoil disminueixen un 30% el 2018


Escrit per: 
Pepa Gallego

L’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra (AIVA)  quantifica en un 30% la davallada que ha experimentat la venda de cotxes de gasoil durant el 2018 i respecte a l’any anterior. Així, segons les xifres facilitades, el 2017 es van vendre 1.289 cotxes de gasoil i el 2018, 901. Cal remarcar que l’AIVA compta només els vehicles que es venen als concessionaris del Principat i no les matriculacions dels vehicles que porten de fora i es matriculen aquí, com ho fan des d’Estadística. Així, si es mira en les dades de tots els matriculats, la davallada és inferior i arriba a gairebé el 16% menys de vendes de turismes de gasoil respecte del 2017.
En canvi, segons les dades recollides des de l’AIVA, els vehicles de gasolina s’incrementen fins al 30%. “Ha canviat la tendència i és perquè les notícies sobre les emissions confonen els clients”, va comentar Xavi Calvis, president de l’AIVA. De fet, és una tendència que també estan patint als països veïns, sobretot a Espanya. 
Pel que fa a les dades d’Estadística (de matriculacions de tots els vehicles, nous i els importats), la venda dels cotxes de gasolina també s’incrementa de la mateixa manera que baixen els de gasoil, un 16%. 
Quant a la xifra total de turismes importats i nous del mes de desembre,  Estadística xifra en 265 els matriculats, 35 menys o un 12% menys que el desembre del 2017. En canvi, l’AIVA compta 195 turismes nous comprats a Andorra, un 20% menys que el desembre del 2017. 
Si es miren les dades globals de l’any, Estadística suma un total de 3.265 turismes, un 2% més que el 2017. En canvi, l’AIVA, comptant només els vehicles nous comprats al país, xifra en 2.613 turismes, un 0,5% menys que el 2017. 
Pel que fa als vehicles elèctrics 100%, l’AIVA  en va vendre 69 durant tot el 2018 als concessionaris d’Andorra, 22 cotxes més que el 2017. Pel que fa a les motos,  les vendes han caigut un 9%, i de camions se n’han venut un 12%. De furgonetes en canvi se n’han venut més. El 2018 l’AIVA en va despatxar 242, un 40% més que l’any anterior. Les camionetes també s’han incrementat en 6 unitats fins a arribar el 2018 a vendre’n 70. 
Les xifres d’Estadística destaquen que s’han matriculat 110 vehicles elèctrics, 102 vehicles sense carburant, 63 vehicles del grup híbrids de gasolina no endollable i 47 vehicles híbrids de gasolina endollable. Pel que fa als vehicles híbrids de gasoil endollable i híbrids de gasoil no endollable, se n’ha matriculat un de cada grup.

Preocupació al sector
Sigui com sigui, el president de l’AIVA qualifica la situació de “preocupant perquè tenim quatre mesos seguits de tendència a la baixa i no sabem cap on anem”. Calvis, a més, destaca que des del sector no saben quina és la principal causa. Tot i això, s’apunta que la manca de coneixement sobre les emissions ha comportat “una indefinició en el client que no sap què comprar”. Per altra banda, els vehicles elèctrics continuen en un preu alt, i encara no s’ha donat una alta venda. 
Durant tot el 2018, han estat cinc mesos els que han experimentat una davallada de vendes, segons va destacar Calvis. Els mesos de menys vendes han estat el mes de març, setembre, octubre, novembre i desembre. Calvis destaca que l’efecte Fira d’Andorra sempre té un increment de vendes en posteriors dates i aquest any no s’ha        donat. 
Des de l’AIVA consideren que l’any va començar millor que l’anterior, i malgrat mantenir un nivell similar de vendes, la tendència baixista dels darrers quatre mesos ha fet canviar les perspectives que tenien a l’inici de l’any

vendes
turismes
gasoil
disminueixen
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic