Diari digital d'Andorra Bondia
L'associació aplega ramaders i productors.
L'associació aplega ramaders i productors.

Llet amb gust de paisatge


Escrit per: 
Agències / Foto: ACN

L’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans acaba de posar-se en marxa amb la voluntat de reivindicar el formatge de pastor. Es tracta d’aquell producte que elaboren petites formatgeries a partir de la llet del mateix ramat que pastura diàriament. Mònica Balaguer, formatgera de València d’Àneu (Pallars Sobirà), explica que amb l’Associació volen reivindicar un producte, però també defensar l’ofici, donar-lo a conèixer i valorar tot el que hi ha darrere dels formatges. Per ser associat han limitat la mida de les explotacions a 60 vaques i 500 en el cas de cabres o ovelles, així com que el titular de l’explotació i de la formatgeria sigui la mateixa persona. L’Associació identificarà els seus formatges amb una etiqueta. Actualment són uns vint-i-cinc socis, la majoria de Catalunya, amb algun soci del País Valencià.

Per ser soci de l’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans es necessiten tres avals de persones o entitats que demostrin que es compleixen els tres requisits que es demanen: que el titular de l’explotació ramadera i de la formatgeria sigui la mateixa persona, garantir un mínim de quatre hores de pastura al dia dels animals i ser una explotació petita amb un màxim d’animals.

Balaguer indica que des de l’Associació volen treballar per fer visible el sector primari i formatger, afavorir la col·laboració entre els associats i generar, transferir i disseminar coneixement respecte a l’activitat primària i a l’elaboració de formatges artesans, naturals i fets a partir de la llet del mateix ramat.

Els socis creuen en el valor i el caràcter d’un producte fet a través d’un procés artesà, tradicional i en la importància de conservar un model ramader de petites explotacions, extensives. Defensen el paper de la petita pagesia en la conservació del territori i asseguren que el maneig extensiu del bestiar acaba donant a la llet amb la qual elaboren els formatges unes propietats úniques. Aquesta llet transmet a través de cada formatge el paisatge, la vegetació o l’estació de l’any, sentencia Balaguer. 

pastors
formatgers
Reivindiquen
ofici

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte