Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del taller sobre les amortitzacions fiscals que va impartir l’assessor Marc Vilallonga ahir.
Un moment del taller sobre les amortitzacions fiscals que va impartir l’assessor Marc Vilallonga ahir.

“Més pisos al mercat” si el Tribunal Europeu condemna el model 720


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Facundo Santana

Els estrangers, sobretot espanyols, que van comprar pisos a Andorra i que no els van declarar esperen la sentència que en breu, potser abans de sis mesos, podria emetre el Tribunal de Justícia Europeu per regularitzar-los “amb garanties i a un cost raonable”. Així ho va manifestar l’advocat Marc Vilallonga, vicepresident de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals (AATF) en referir-se al model 720 de declaració pel qual els residents a Espanya han de declarar els seus béns a l’estranger amb unes sancions molt elevades si no ho fan. Unes multes que poden suposar fins a un 150% de la quota defraudada “i això és totalment lleoní i arbitrari”, va declarar Vilallonga. 

Aquesta sentència farà que tots aquests actius tornin a estar al mercat andorrà, va dir Vilallonga. D’aquesta manera, “obriria una escletxa” hi haurà més oferta de pisos, que “falta ens fa per tota la problemàtica del lloguer”, va dir. De tota manera, va afegir que a Espanya és un tema que està molt judicialitzat “i podria passar que arribés una sentència que digués que la normativa és nul·la”. En aquest sentit, va afirmar que “no sabem quina sentència arribarà abans, si l’europea o l’espanyola”.
Sobre aquesta qüestió ja es va pronunciar la Comissió Europea dient que el model 720 era contrari a la normativa europea “perquè entenen que les sancions que van aparellades són totalment desproporcionades i perquè es carreguen el principi de prescripció”, va recordar l’assessor.
Quant a la compra d’aquests pisos, hi ha molta casuística, va apuntar Vilallonga. Hi ha gent que creu que no podia regularitzar-los perquè els havien comprat amb un prèstec o els havien rebut en herència i, en canvi, ho podien haver fet si els haguessin assessorat correctament. Ara bé, dintre d’aquest estoc de pisos, hi haurà els de gent que els va comprar amb diner negre “i aquí és on està la problemàtica”, va emfatitzar. El motiu és que aquests propietaris no poden llogar el pis perquè no poden  obrir un compte. Segons l’assessor, “segurament hi ha molts pisos tancats pel 720”. Per això aquests propietaris espanyols s’esperen que arribi aquesta sentència europea que resolgui la situació. 

Amortitzacions fiscals
Vilallonga va fer aquestes declaracions abans de portar a terme un taller adreçat a una trentena d’advocats i comptables sobre una temàtica “molt andorrana”: les implicacions fiscals d’una sentència recent del Tribunal Superior d’Andorra, va assenyalar. L’advocat es va referir a una sentència que té a veure amb una operativa que es va donar abans d’entrar en vigor l’impost sobre societats. Segons va explicar, abans que entrés en vigor aquest impost molta gent que tenia béns immobles en lloguer o en explotació van fer una societat patrimonial i van aportar-hi aquests bens i a partir d’aquí van començar a amortitzar. I ho van fer amb el valor d’adquisició del moment en què van aportar-los a la societat per la via de l’ampliació de capital.
La sentència del Superior diu que això no es pot fer perquè la llei preveu una disposició transitòria que diu que el que s’ha de tenir en compte és l’entrada en funcionament d’aquell bé encara que s’aporti de nou a una societat. “No pots posar el rellotge a zero de les amortitzacions”, va fer notar Vilallonga. I si ho van fer és perquè així no paguen pràcticament res d’impost. La sentència qüestiona aquest tipus de planificacions per eludir l’impost. Això té unes implicacions fiscals i “segons la meva opinió el que han de fer és regularitzar la situació”, va concloure.

pisos
mercat
Tribunal Europeu
condemna
model 720
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic